Fanúšikovia legendárnej britskej kapely The Beatles sa môžu tešiť na nový muzikál. Tvorcovia predstavenia, ktoré by malo mať premiéru 1. apríla 2016 v londýnskej Royal Albert Hall, sa zamerajú na prácu skupiny v štúdiách Abbey Road, kde formácia nahrávala aj albumy ako Revolver (1966) či Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967).

Názov muzikálu je The Sessions at Abbey Road a súčasťou produkcie bude tiež replika Studio Two, kde "chrobáci" pracovali. Tvorcovia použijú aj dobové vybavenie. Na novinke sa podieľa 39 hudobníkov a osem spevákov. Jeden z producentov Stig Edgren označil pripravovaný projekt ako "muzikálový dokument", v ktorom sa herci nebudú snažiť napodobniť členov kapely, ale zamerajú sa na čo najdôveryhodnejšie priblíženie nahrávania The Beatles v Abbey Road.

"Nechceme vyzerať ako Beatles, chceme znieť ako oni. Myšlienkou je ukázať, ako pracovali pri nahrávaní," hovorí Edgren. Ako dodáva ďalší z producentov Jef Hanlon, príprava muzikálu spočívala v obrovskom množstve skúmania štúdiovej práce legendárnej kapely z nahrávok a archívnych materiálov. "Všetka inštrumentácia, aranžmány aj spev budú predstavené identicky k originálnym nahrávkam."

The Beatles vznikli v roku 1960 v Liverpoole a dodnes ich hudobní kritici považujú za jednu z najlepších a najvplyvnejších kapiel všetkých čias. Vo Veľkej Británii nahrali a vydali dvanásť štúdiových albumov. Kapela má na konte desať prestížnych cien Grammy, vrátane Grammy za celoživotný prínos. Formácia získala aj Oscara, a to za skladbu Let It Be z rovnomenného dokumentárneho filmu z roku 1970. V roku 1988 The Beatles uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Speváka a gitaristu Johna Lennona zavraždil v roku 1980 v New Yorku Mark David Chapman a gitarista George Harrison v roku 2001 podľahol rakovine. Zvyšní členovia Paul McCartney (basgitara, spev) a Ringo Starr (bicie, spev) sú stále hudobne aktívni.

Zdroj: SITA (Theguardian.com, archív)
Foto: AP Photo/Dan Grossi

Súvisiaci interpreti: The Beatles