Britská kapela The Libertines mala počas nahrávania nového albumu v štúdiu fotografiu už zosnulej speváčky Amy Winehouse. Pre britský týždenník New Musical Express (NME) to prezradil líder skupiny Pete Doherty.

Ako uviedol, snímku oceňovanej interpretky, ktorá zomrela 23. júla 2011 na otravu alkoholom vo veku 27 rokov, si vyvesili nad stolom s mixážnou technikou. "Odhliadnuc od basgitaristu Johna Hassalla, ktorý bol v štúdiu od svitu do mrku, bola jedinou konštantou v mixážnej miestnosti," prezradil Pete Doherty.

Zároveň priblížil, ako speváčka ovplyvnila jeho aj ostatných členov kapely. "Nikdy nebola veľkým fanúšikom mojich skladieb alebo to minimálne nepriznala. Bola celkom nemilosrdnou kritičkou, no v mnohých ohľadoch sme boli spriaznené duše a chlapci ju milovali," vyhlásil 36-ročný hudobník. "Bola tiež dosť inšpirujúca, pretože aj keď bola kritická, bolo to preto, že mala vysoké štandardy."

Prečítajte si: Pete Doherty zverejnil videoklip k piesni venovanej Amy Winehouse

The Libertines nahrávali očakávanú tretiu štúdiovku v Thajsku. Ako prezradil bubeník Gary Powell, v novinke sa objavia aj syntetizátory. "Bol by som skutočne naštvaný, ak by sme prišli s albumom plným starých vecí. Posledné, čo som chcel, bolo, aby sme zneli tak ako v roku 2004," vyhlásil. The Libertines majú zatiaľ nepomenovaný nový album vydať ešte tento rok.

Súčasnú zostavu kapely tvoria Pete Doherty, Carl Barât (obaja gitara a spev), John Hassall (basgitara) a Gary Powell (bicie). V roku 2002 vydali prvý album Up The Bracket a o dva roky neskôr nasledovala eponymná štúdiovka, s ktorou dobyli britský albumový rebríček. Z nahrávky pochádzajú single Can't Stand Me Now a What Became Of The Likely Lads. Na konte majú tiež výberovku Time For Heroes - The Best Of The Libertines (2007) či štyri EP nahrávky. Formácia ohlásila v roku 2004 ukončenie činnosti, ktorú však vlani oficiálne obnovili. 

Viac sa o comebacku a novom albume dočítate vo vyčerpávajúcom článku magazínu NME.

Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: AP Photo/Keystone, Steffen Schmidt

Súvisiaci interpreti: Amy Winehouse, Libertines