Ikona popu sa opäť hlási o pozornosť s novým videoklipom. Pre tretí singel zo svojej ostatnej štúdiovky vsadila na celebritné obsadenie, podobne ako nedávno Taylor Swift. Tá s klipom Bad Blood lámala rekordy sledovanosti, hoci išlo len o vymenovanie celebrít na pozadí slabého leitmotívu. Madonnina novinka tiež sľubovala veľa, no ponúka ešte menej.

Po tanci s "iluminátmi" a postapokalyptickej romantike sa zdalo, že najnovšia éra Madonny, ktorá v marci vydala album Rebel Heart, je spojená s umelecky ladenými vizuálmi, ktoré majú do popových videí prinavrátiť trochu tajomna a mystiky. Včera zverejneným klipom k najnovšiemu singlu Bitch I'm Madonna, ktorý produkoval Diplo, však toto smerovanie úplne poprela. Párty vizuál pôsobí ako vykalkulovaná propagačná bublina a napriek avizovanej účasti ďalších veľkých hviezd je výsledok nudným sklamaním. 56-ročná speváčka v ňom najskôr necháva školáčky nazvať sa "zlými štetkami" a zvyšné takmer štyri minúty sa ona sama hrá na bláznivú adolescentku.

Nežmurkať!

Speváčka si pre účely "farebnej žúrky" rezervovala jedno celé poschodie newyorského hotela The Standard. V ňom zo začiatku "posilňuje", neskôr prechádzajúc chodbou bozkáva neznámeho muža, míňa kúpajúce sa nahé aziatky, tancujúcich policajtov a napokon aj svojich celebritných kamarátov. Ak však niekto čakal, že Miley Cyrus, Beyoncé, Katy Perry, Kanye West, Alexander Wang, Diplo, Chris Rock či Nicki Minaj sa v tomto klipe objavia v "životnej role", nemohol byť ďalej od pravdy. Pri sledovaní videa musíte byť naozaj opatrní so žmurkaním, aby vám niektorý z celebritných obľúbencov náhodou neunikol.

Nehovoriac o tom, že väčšina hviezd je do párty klipu zakomponovaná len v prestrihoch bez akéhokoľvek opodstatnenia opakujúc text piesne na čiernom pozadí. Zo speváčok je výnimkou len britská hviezdička Rita Ora, ktorú si však Madonna pri svojom "prejazde" dlhou chodbou aj tak nevšíma, takže tam len zmätene stojí a snaží sa zaujať divákov pokyvkávaním hlavou. Možno aj preto si fanúšikovia a zahraničné médiá kladú otázku, prečo sa práve ona ocitla priamo na natáčaní. Mimochodom, v klipe si zahrali aj synovia Madonny Rocco a David.


Kvantita nad kvalitou

O štvorminútovku sa postaral speváčkin dvorný režisér Jonas Åkerlund (Ray Of Light, Music), ktorý sa týmto počinom pridal k Josephovi Kahnovi, režisérovi rekordy lámajúceho videa Taylor Swift s názvom Bad Blood. Oba videoklipy totiž pracujú s tým istým princípom, teda pridať čo najviac známych tvárí a zvyšovať tak počet zhliadnutí na Youtube. Mohli by tak vzniknúť obvinenia, že Madonna mladšiu kolegyňu kopíruje. Podľa portálu DigitalSpy sa však interpretke hitu Frozen podarilo hviezdy zosynchronizovať ešte v máji počas MET gala, teda pred zverejnením klipu jej o generáciu mladšej kolegyne.

Dôvodom zhromažďovania čo najviac populárnych ľudí do niekoľkých minút môže byť fakt, že prestížny magazín Billboard vo svojich rebríčkoch singlov zohľadňuje okrem predajnosti a digitálnych stiahnutí aj počet videní klipov k jednotlivým singlom. Vyššia sledovanosť klipov tak znamená vyššiu pozíciu v hitparáde a tým aj väčšie echo okolo konkrétnej piesne. Smutným faktom zostáva, že kvantita momentálne žiadaných hviezd vo videoklipoch v oboch prípadoch prevyšuje kvalitu a estetický zážitok z hudobných snímok.

Na druhej stane, sledovanosť predchádzajúcich dvoch vizuálne zaujímavejších klipov bola na súčasné pomery v popovom mainstreame pre Madonnu určite veľkým sklamaním. Videoklip Living For Love má od februárovej premiéry 15,6 miliónov pozretí a Ghosttown od apríla videlo 11 miliónov ľudí. Pre porovnanie, Taylor Swift s Bad Blood prekonala 20-miliónovú hranicu za jediný deň a za mesiac od premiéry (17. mája) má hviezdami preplácané video už vyše 213 miliónov zhliadnutí. V niečo podobné zrejme pri novinke dúfa aj Madonna, ktorej sa stávka na temnejšie vizuály tento rok príliš nevyplatila.

Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Madonna