Žilinská formácia AYA oslavuje štvrťstoročie na hudobnej scéne. V rámci osláv ponúkne svojim dlhoročným priaznivcom viacero noviniek a prekvapení. Medzi prvé novinky patrí aktuálny letný singel S tebou má život chuť a tiež pieseň venovaná futbalistom MŠK Žilina. Nasledovať bude veľkolepý koncert plný zaujímavých hostí, počas ktorého kapela nakrúti svoje prvé DVD.

Spomínaný singel S tebou život má chuť prináša nevyčerpateľnú tému lásky. "Keďže v kapele funguje demokracia, je jasné, že singel bol vybratý na základe slobodného rozhodnutia všetkých členov," prezrádza Mário Tománek, ktorý urobil ponuku viacerých nápadov a na tomto jedinom sa zázračne všetci z kapely AYA zhodli, vrátane producenta Vlada "Randyho" Gnepu. Práve on tento nápad dostal do podoby, v akej ju kapela ponúka.


Je síce sezóna letných hitov, novinka však nevyšla s týmto zámerom. "Pesnička je venovaná 25. výročiu vzniku našej kapely a či bude letným hitom alebo nebude, to necháme na poslucháčov. Neskromne však musím povedať, samozrejme v mene kapely, že sa nám zdá skvelá a tešíme sa ako ju prijme verejnosť," prezradil Tománek a pokračuje: "Na jej odprezentovanie sme zvolili populárne lyrics video, ktoré je v súčasnosti osvedčenou rýchlovkou ako ponúknuť nový song. Ved kto by dnes vydržal počúvať len zvuk bez obrazu?“

Na tvorbe videa sa podieľala mladá krv, ktorej kapela AYA absolútne dôveruje. "Oslovili sme chlapcov z VLN štúdia, ktori majú na svedomí aj videoklip k piesni našich futbalových majstrov zo Žiliny. Sú to kreatívni Žilinčania, ktorým opäť radi dávame šancu, aby ukázali svoje umenie," konštatuje Mário Tománek v mene kapely.

Pred pár dňami skupina AYA predstavila novú "majstrovskú hymnu", ktorú zložila pre futbalistov MŠK Žilina ako poctu k získaniu majstrovského titulu. V pesničke si spoločne s kapelou zaspievali aj futbalisti.


Celý rok v znamení osláv 25 rokov na scéne

Leto skupiny AYA budú tvoriť koncerty, ktorými si pripomenú, že na hudobnej scénie fungujú už 25 rokov. V septembri oslavy vyvrcholia. Kapela nie je poverčivá, a preto hlavný oslavný koncert stanovila na 13. september, na Mariánskom námestí v Žiline s voľným vstupom, a bude to vlastne darček fanúšikom za ich 25 ročnú vernosť. Dostanú poriadnu porciu pesničiek obľúbenej kapely, ktoré starostlivo vyberali jej členovia, a ktoré mapujú celú ich tvorbu. Darčeky majú vždy aj príchuť prekvapení, a preto práve tu vznikne aj prvé DVD, ktoré sa bude točiť pod režisérskou taktovkou Karola Vosátka. "Tento, dnes už známy režisér nám ešte ako mláďa v roku 1994 natočil videoklip na našu najznámejšiu pesničku Malý princ," odôvodňuje voľbu režiséra Mário Tománek.

"Koncert nebude len o nás, ale aby to bolo pestrejšie, tak sme vymysleli aj zopár čerešničiek na torte a sme veľmi radi, že naše pozvanie prijalo množstvo významných hostí," – prezrádza ďalej Mário Tománek. "Paľko Hammel je človek, ktorý nám v začiatkoch veľmi pomohol, či už v zorientovaní sa v brandži, či už ako kamarát, ale hlavne v štúdiu pri nahrávaní nášho prvého CD singla Baby kakavové.

"S Vašom Patejdlom sme už dlhé roky kamaráti a v roku 1994 sa podieľal na nahrávaní klávesov na debutovom CD Aj Ty, AYA!?," pokačuje vo vymenúvaní hostí Mário Tománek. "Z mladšej generácie prídu Peter Cmorik, Zuzka Smatanová a Tomáš Bezdeda. Peťo a Zuzka nám prespievali po jednej z našich pesničiek na výberové CD 20 rokov v zayatí + hostia a navyše Zuzka je aj jedna z krstných mám CD AYA Siedmaya. Tomáš nás v roku 2005 veľmi milo prekvapil tým, že v prvej sérii jednej talentovej súťaže ešte ako neznámy Žilinčan zaspieval nášho Malého princa. Odvtedy naša spolupráca funguje až dodnes. Ďalším rozmerom koncertu bude aj prevedenie jednotlivých pesničiek. Okrem klasického hrania zahráme aj akusticky, tzv. unplugged, niekoľko pesničiek obohatíme živým slákmi a niektoré budú zdynamizované dychovou sekciou."

Koncert medzi niektorými pesničkami obohatí kapela aj videami so známymi, ale aj menej známymi tvárami šoubiznisu, s ktorými počas tých 25 rokov AYA spolupracovala, ako sú napríklad: "producent Julko Kinček, režiséri Dušan Rapoš, Vlado Masný a Karol Vosátko, vydavateľ Milan Vendrinský, muzikanti Peter Nagy, Dušan Antalík, Juraj Kupec... Pozveme aj bývalých členov kapely: Tibora Nekoranca, Tona Škereňa, Vlada Kubalu a spoločne venujeme spomienku na prvého bubeníka, zakladajúceho člena, dnes už bohužiaľ nebohého, Vladka Pavla," dodal hudobník na záver.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Anna Olvecká, text správy bol upravený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Aya