Koniec júna je u našich západných susedov obdobím s už naplno rozbehnutou festivalovou sezónou. Vďaka výhodnejšej polohe a väčšiemu koncertnému publiku sa českým organizátorom darí už na začiatku leta prinášať hviezdy svetového formátu.

Rok 2018 je v tomto smere naozaj silný. Už minulý týždeň sa v rámci akcie Prague Rocks predstavili Ozzy Osbourne, Jonathan Davis z kapely Korn so svojím sólovým projektom, či superskupina Hollywood Vampires (Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry...). Po veľkom rockovom podujatí sa fanúšikovia môžu tešiť na multižánrový trojdňový náklad v podobe Aerodrome festivalu. Nabitý lineup prinesie niektoré z najväčších koncertných hviezd súčasnosti, nestavia však len na nich - program na štyroch pódiách ponúkne aj desiatky menších mien z elektronických aj rockových vôd.

Najväčšie svetové megahity

Svoj pôvab a vibrujúci medený melancholický vokál predvedie americká kráska Lana Del Rey, ktorá sa na festivale predstaví v piatok 29. júna. Tvorba hrdinky všetkých tínedžeriek snívajúcich o kariére speváčky je silne prepojená s 50. a 60. rokmi a popkultúrou typickou pre americké prostredie. Zrejme preto hudobný kritici jej štýl nazvali "Hollywood sadcore". Táto autentická kombinácia spoločne s jej charizmatickým hlasom a hitmi Video Games či Born to Die už prilákala pred najväčšie pódiá na svete desiatky tisíc ľudí.

Do Prahy sa vracia prvýkrát od značne komornejšieho koncertu v rámci putovnej akcie Electronic Beats, ktorý odohrala ešte ako relatívne neskúsený nováčik na hudobnej scéne. Za uplynulých päť rokov sa však veľa zmenilo a dnes právom patrí medzi headlinerky najväčších festivalov. Za všetky stačí spomenúť vystúpenie na britskom Glastonbury, či na tohtoročných festivaloch Lollapalooza v Chile a Brazílii.


Ďalším velikánom spoza "veľkej mláky" je raper Macklemore. Jeho notoricky známy hit o second-handovom oblečení s názvom Thrift Shop úspešne nakazil aj naše komerčné rádiá, a leto pred niekoľkými rokmi sa tak nieslo v nákazlivom duchu spojenia rapu a swingujúcich dychov. Na Youtube má videoklip k skladbe viac ako miliardu prehratí a Macklemore s ňou dosiahol aj prvé miesto v americkom rebríčku Billboard Hot 100. To sa mu podarilo aj ďalším singlom Can't Hold Us. Či už ste zvedavý na živé prevedenie najväčších hitov dvojice Macklemore & Ryan Lewis alebo ste jednoducho fanúšikom raperovej osobnosti a charizmy, zaručené je, že na Aerodrome privezie 30. júna nezabudnuteľnú párty. 


Macklemore navyše na festivale nebude jediným veľkým zástupcom hip-hopu. Trapové prvky z ulíc Pittsburghu e prinesie Wiz Khalifa a súdiac zo setlistov jeho tohtoročných vystúpení sa budú môcť návštevníci tešiť na megahity Black and Yellow, We Dem Boyz či super-skladbu Young, Wild and Free, na ktorej spolupracoval aj Snoop Dog či Bruno Mars. Wiz Khalifa vystúpi ako hlavná hviezda prvého dňa festivalu, 28. júna.


Nielen rádiové hviezdy, ale aj ikony tvrdej hudby

A teraz trošku o poctivom rocku. Jeho prvý zástupca spôsobil na prelome 90-tych a nultých rokov nevídaný ošiaľ, a to najmä presvedčivou kombináciou tvrdého rocku a rapu, známou ako nu metal. Limp Bizkit sú kapelou, s ktorou mnohí z nás prežili svoju pubertu, a to najlepšie na nich je, že ani po vyše 20 rokoch na scéne nestratili ich živé vystúpenia na dravosti.

Frontman Fred Durst znie presne tak, ako na páskach z roku 2000, keď vyšiel ich prelomový album Chocolate Starfish and the Hotdog Flavored Water. Skupina vtedy suverénne ovládla rebríček Billboard 200 s viac než miliónovým predajom počas prvého týždňa od vydania. A hoci Limp Bizkit vydali svoj zatiaľ posledný album Gold Cobra ešte v roku 2011 a ani zďaleka nemal taký úspech, stále si držia status jednej z najlepších koncertných kapiel. Na Aerodrome sa o tom môžete presvedčiť v sobotu 30. júna.


V rovnaký deň na Aerodrome vystúpi aj svojrázna industrial-rocková kapela Nine Inch Nails, ktorej jediným stálym členom je skladateľ a multiinštrumentalista Trent Reznor. Ten v minulosti hudobne ilustroval napríklad legendárnu sériu Twin Peaks, ale tiež filmy Davida Finchera ako The Social Network a Gone Girl. K tomuto pánovi pár riadkov nikdy nestačí, jeho vplyv na hudobnú scénu je naozaj ohromný. Málokto vie, že slávna skladba Hurt od Johnyho Casha je coverom Reznorovej skladby alebo že značne vyprofiloval osobnosť a hudobný štýl Marilyna Mansona. O tom sa dá viac dočítať v Mansonovom životopise The Long Hard Road Out of Hell (český preklad: Dlouhá trnitá cesta z pekla) alebo v článku Mateja Sekerku o Charlesovi Mansonovi.


Okrem týchto hudobných "veľmien" vystúpia na Aerodrome ešte desiatky ďalších, nemenej zaujímavých kapiel. Tešiť sa môžete na blues-rockovú dvojicu The Kills, príjemný indie pop/rock kapiel Portugal. The Man, Glass Animals, Kodaline a Milky Chance, či elektropop v podaní Chvrches aj dobre známej dánskej devy , ktorú spoznal celý svet vďaka spolupráci s Diplom a jeho projektom Major Lazer na hite Lean On. Príde aj európska odpoveď na Die Antwoord, estónsky raper Tommy Cash.

Svoje si nájdu aj milovníci tvrdšej hudby. UnderoathBullet for My ValentineHollywood UndeadStone Sour či Skindred, z toho si vyberie každý rockový nadšenec, nech už preferuje ktorýkoľvek rockový subžáner.

Festival Aerodrome 2018 sa bude konať od 28. do 30. júna v Panenskom Týnci pri Prahe, z ktorej je pre návštevníkov pripravená kyvadlová doprava. Všetky potrebné informácie aj kompletný line-up nájdete na oficiálnej webovej stránke festivalu aerodrome.cz.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Autor: Matej Kráľ
Foto: Facebook.com/aerodrome.festival