Na slovenských stredných školách v súčasnosti prebieha výnimočný vzdelávací projekt. Prostredníctvom krátkeho filmu Orchester z krajiny ticha slovenskej režisérky Lucie Kašovej z produkcie festivalu Pohoda približuje študentskému publiku silný príbeh prvého ženského orchestra v Afganistane a jeho cesty na Pohodu spred dvoch rokov.

V dokumentárnom filme Orchester z krajiny ticha sa snúbi emotívny portrét dospievajúcich dievčat a angažovaná ľudskoprávna téma. Je preto skvelým podkladom pre obohatenie učebných osnov. Dokument na kolesách, vzdelávacia platforma distribučnej spoločnosti Film Expanded, k nemu vyvinula unikátny vzdelávaci program, ktorý môžu teraz zadarmo využiť školy na celom Slovensku. 

Optikou Marzie, hráčky na husle, sledujeme každodennú realitu dievčat prvého ženského afgánskeho orchestra Zohra. Aj keď sa situácia v Afganistane zlepšuje, hranie hudby je stále v očiach mnohých neprípustné, a to zvlášť, ak ide o mladé ženy. Film režisérky Lucie Kašovej zobrazuje ich túžby, sny a prípravu na vystúpenia. Počas turné na Slovensku sa dostanú aj k bývalým hraniciam komunistického bloku - symbolika železnej opony ich afgánsky príbeh posúva do perspektívy slovenských reálií. 

Silný príbeh orchestra Zohra sa stal symbolom Pohody 2019. Je totiž prvým ženským orchestrom z krajiny, kde boli práva žien v minulosti oklieštené a zakázané bolo pre nich vzdelanie i hudba. "Ide o skutočnú oslavu hudby a slobody. Všetky muzikantky i tím okolo nich si zaslúžia obdiv a úctu," povedal o orchestri producent filmu, zakladateľ a riaditeľ Pohody Michal Kaščák.


Okrem filmu je pre stredné školy prístupné aj video mapujúce afgánsku minulosť i súčasnosť, ktoré pochádza z dielne profesionálnej platformy Zmudri.sk, ktorá je partnerom projektu. Vzdelávací modul vznikal počas intenzívneho workshopu s pedagogičkami
Evou Čarnokou z košickej Školy umeleckého priemyslu, Lenkou Bradňanskou z platformy Superar, Miriam Kiselovou z bratislavskej LEAF Academy, expertkou na tvorbu metodík v rámci Amnesty International Slovensko Kristínou Országhovou a režisérkou filmu Luciou Kašovou. Workshop viedol dlhodobý spolupracovník Dokumentu na kolesách, ľudskoprávny aktivista Laco Oravec.

"Máme veľkú radosť, že s filmom Orchester z krajiny ticha môžeme študentom stredných škôl ukázať príbeh prvého ženského orchestra z Afganistanu. Zo skúsenosti vieme, že súčasné nastavenie učebných plánov dostatočne nereflektuje problematické témy, ktoré film pokrýva. Študenti uvidia každodenný život ich rovesníčok, s ktorými sa môžu stotožniť a cez ktorých príbeh spoznávajú problémy, ktorým vo svojej krajine dievčatá čelia. Absolútne výnimočnou je pre nich tiež možnosť diskutovať priamo s hlavnou protagonistkou Marziou, ktorá sa na diskusie so študentmi pripája z Kábulu," vyjadril sa Adam Straka, manažér Dokumentu na kolesách. 

Dokument na kolesách v uplynulom období zorganizoval dve online diskusie so študentským publikom. Aktuálne pripravuje ďalšiu a vzdelávací modul vhodný ako doplnok pre osnovy predmetov ako sú Dejepis či Občianska náuka sprístupňuje zadarmo všetkým stredným školám na Slovensku. Necieli pritom len na gymnáziá, oslovuje aj stredné školy či odborné učilišttia v odľahlejších regiónoch. 

Projekt vzniká s finančnou podporou programu ACF - Slovakia, ktorý je financovaný z finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou. Projekt bol rovnako podporený z dotačnej schémy Bratislavského samosprávneho kraja.

V prípade záujmu pedagógov o účasť v projekte môžu kontaktovať organizátorov cez emailovú adresu dokumentnakolesach@gmail.com.

Viac sa o dokumente dozviete na oficiálnej stránke orchesterzkrajinyticha.sk.

Zdroj: Film Expanded (Hudba.sk edit)
Foto: Michal Šebeňa