Slovenská indie kapela Queer Jane vo štvrtok zverejnila už ôsmy videoklip k albumu Amen Dolores, ktorý vyšiel v marci 2020 vo vydavateľstve Bruuder Records. Surrealisticky poňatý videoklip k piesni s veľavravným názvom Brian Wilson Auf Der Autobahn vás poteší svojou nevtieravou atmosférou a zaujme príbehom tanečnice v nekonečnom vesmírnom priestore.

Pesničku zložil frontman kapely Vlado Nosáľ ako poctu skladateľovi Brianovi Wilsonovi z amerických The Beach Boys, zatiaľ čo samotnú nahrávku, zvuk a aranžmány inšpirovali nemeckí elektronickí priekopníci Kraftwerk. Tieto postavy na prvý pohľad stoja hudobne na opačných póloch, na oboch však Vlada inšpiruje to isté - invenčnosť a chuť experimentovať.

Queer Jane je prevažne gitarová kapela, no jej členovia obľubujú aj kopec elektronickej, hlavne staršej hudby a túto pesničku využili ako príležitosť zasurfovať si na tejto experimentálnej vlne. Na skladbu sa dobre naladil aj Tomáš Sloboda, ktorý ju koprodukoval a nahral do nej klávesy, basu a zvukové efekty.


Videoklip režíroval Boris Šlapeta a o strih sa postarala Soňa Maletz, ktorá vznik samotného videa popisuje takto: "Cestou ku kamarátke som stretla režiséra Borisa Šlapetu, ktorý bol po obede u svojej babičky v dobrej nálade. Deň predtým som sa rozhodla, že skúsim nájsť odvážny, psychedelicky ladený video materiál, z ktorého by som pre Queer Jane postrihala klip. Tak som sa rovno opýtala Borisa, či nemá niečo v šuflíku. Mal. Príbeh baletky vo vesmíre. To predsa nemôže byť zlé! Okamžite som vedela, že sa to k skladbe Brian Wilson Auf Der Autobahn bude hodiť."

Album Amen Dolores od svojho vydania zažil niekoľko úspechov. Ako prvý pripomenieme úspech sklady A Happy Drunk na Spotify, kde sa dostala do oficiálneho playlistu Spotify Accoustic Rock, v ktorom si ju za pár mesiacov vypočulo viac ako 650-tisíc poslucháčov. Popri pravidelnej rotácií v slovenských rádiách piesne kapely zazneli aj vo viacerých rádiách na britských ostrovoch vrátane BBC a Amazing Radio. Skladba Gerard Love sa v UK dočkala úspešného remixu od producenta Chrisa Peppera, ktorý spolupracuje s niektorými z najuznávanejších britských pesničkárov ako sú Chris Difford či Boo Hewerdine.


Queer Jane je bratislavská indie kapela, ktorá začala ako sólový projekt speváka, gitaristu a skladateľa Vlada Nosáľa. V roku 2012 sa k nemu pridali basgitarista Lukáš Valter a bubeník Adam Jánoš. Hudbu Queer Jane inšpiruje rovnako folkové pesničkárstvo Boba Dylana ako punková energia The Clash a skladateľské majstrovstvo The Beatles. Ich tvorba však má blízko aj k psychedélii, o čom svedčí aj hosťovanie Vlada Nosáľa na albume Mini Album Thingy Wingy (2015) legendárnej americkej kapely The Brian Jonestown Massacre.

Kapela má na konte EP Loveshy (2014) a albumy Flowerville (2015), Home (2016) a najnovší Amen Dolores (2020), ktorý vyšiel vo vydavateľstve Bruuder Records. Kapela už stihla predstaviť svoje umenie okrem Slovenska a Českej republiky aj na koncertoch vo Veľkej Británii, Maďarsku a Poľsku. V roku 2020 sa skupina rozrástla o Jerguša Vyskočila (gitara, klávesy) a v tejto zostave plánuje po skončení pandémie odohrať koncerty po celom Slovensku aj mimo neho. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Branislav "Kalo" Kaľavský z vydavateľstva Bruuder Records. Tlačovú správu sme upravili. Novinky skupiny môžete sledovať na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.