Sviatkom pre milovníkov nezávislej hudby aj kritického myslenia je festival Beseda, ktorý už ohlásil účasť britských hviezd Black Country, New Road a Wu-Lu. Medzi šesťdesiatimi programovými položkami nechýbajú mená ako Lenka Dusilová, Amelie Siba, DVA, Kittchen ani nové hudobné objavy. Dvadsiaty deviaty ročník festivalu prebehne 5. a 6. augusta v moravskom Tasove.


V programovom bloku tzv. Apollónovej návštevy usporiadatelia ctia podobné východiská ako v hudobnom výbere, kde reflektujú aktuálne dianie na domácej scéne. O autorské čítanie a diskusiu ku knihe roka Gott: Československý príbeh, sa postará publicista Pavel Klusák. Redaktorka Radia Wave Aneta Martínková pripravila besedu Od ružových vrán ku GRL PWR – ženy v českej hudbe naprieč generáciami s akademičkou a hudobníčkou Pavlou Jonssonovou z kapely Zuby nehty a mladou hudobnou publicistkou Norou Třískovou.

Dokumentarista, dramaturg a hudobník David Butula na festivale vystúpi v drese projektu Pamäť národa a prehovorí o príbehoch z Ukrajiny. Odľahčením bude improbufet divadla Pade na Pade, ktoré je pripravené hrať, spievať aj tancovať podľa toho, ako návštevníci budú pískať. O architektúre, nemiestach miest, chôdzi a tiež o slam poetry s českou architektkou, urbanistkou, teoretičkou a básniřkou Annou Beátou Háblovou pohovorí historička umenia Terézie Nekvindová. Spestrením programu bude vystúpenie amatérskeho právnického dua Jelení Lawyers aj fotografie Radka Herolda.

Humor do Tasova privezie dvojica Zuzana Fuksová a Ivana Veselková z Rádia Wave so svojím podcastom Buchty. Svoju účasť v programe ďalej potvrdili Zdeněk Lichnovský a Vojtech Tkáč z Rádia 1, ktorí odohrajú špeciálnu edíciu programu Reflektor a publicisti Karel Veselý a Jiří Špičák z Alarmu s podcastom Soundsystém. "V rámci Apollónovej návštevy sa do hudobného kvasu festivalu snažíme dostať aj iné, spoločensky rezonujúce témy. Chceme, aby sa ľudia zamysleli, ale súčasne ich chceme tiež pobaviť a ideálne aj rozosmiať," hovorí dramaturgyňa Apollónovej návštevy Kamila Šimůnková.


Apollónova návšteva počas sobotného dopoludnia napučí tiež na novú, štvrtú scénu festivalu, kde umelci budú koexistovať aj s miestnymi folkloristami. Tie okrem Horňáckeho mužského zboru z Veľkej nad Veličkou, ktorý vystúpi na hlavnej scéne, zastúpi ešte ďalšia horniacka muzika. "Miestny folklór k nášmu festivalu neodmysliteľne patrí. Tiež to z našej akcie robí odpočinkový tábor pre všetkých otvorených ľudí," hovorí riaditeľ festivalu Pavel Uretšlégr.

Špeciálnou položkou programu je Súťaž pesničkárov. "O rozjazd soboty sa tradične postarajú pesničkári. Prebudenie zaistí Šaldo Band, v súťaži sa stretnú Hope Astronaut sólo, Pán Rúžovej, Adela Polka, Vikizno a Ari. Najúspešnejší zahrá večer na hlavnej scéne," uzatvára dramaturg súťaže Petr "Pecan" Podrazil.

Dvadsiaty deviaty ročník festivalu Beseda (predtým Besedy pri Bigbíte) prebehne 5. a 6. augusta v Tasove pri Veselí nad Moravou. Na štyroch scénach sa predstavia celkom šesťdesiati účinkujúci. Hlavnými hviezdami sú tento rok britskí Black Country, New Road a čerstvá akvizícia legendárneho labelu Warp Records Wu-Lu. Prísľubom je aj koncert japonského producenta Scotch Rolex s ugandskou raperkou MC Yallah, belgických Neptunian Maximalism a maďarských Freakin Disco.

Z českých muzikantov do Tasova ďalej dorazia kapely Vellocet Roll, neco neco, Vole, February, Pacino, Raw Deal, Lambda, NV alebo Laokoon, mladé hudobníčky Hellwana a Anna Vaverková, producent Oliver Torr alebo Irena a Vojtech Havlovi. Slovenských hudobníkov v programe zastupujú Sam Handwich, 52 Hertz Whale, Tittingur, Elýščítat alebo Isama Zing.

Festival Beseda 2022 finančně podpořilo Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury ČR a Jihomoravský kraj. Záštitu nad festivalem převzal hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Jan Grolich. 

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Zdeněk Neusar.