Projekt Ruiny sa po prvých dvoch vypredaných podujatiach v Lučenci presúva do Rimavskej Soboty. Podľa organizátorov sa hudobná dramaturgia nešpecifikuje na žiadny hudobný žáner, ale na samotnú hudbu a prepojenie s konkrétnym priestorom. Ruiny III prichádzajú s ďalším konceptom a témou, ktorá sa tentokrát dotýka folklóru.

Je známe, že Projekt Ruiny sústreďuje svoju pozornosť na schátrané objekty. Doteraz to boli honosné stavby, ktoré skrývali bohatú históriu. V treťom cykle organizátori stavili na zmenu, a tak prichádzajú s niečím iným ako doteraz. Septembrové podujatie sa odohrá v opustenom študentskom internáte v Rimavskej Sobote.

Budova kedysi slúžila ako školský domov, v ktorom bývali študenti z rôznych okolitých obcí a miest. Internát je však už niekoľko rokov v stave chátrania. Aj vďaka súhlasu mesta, ktoré organizátorom dalo povolenie priestory sprístupniť širokej verejnosti, diváci zažijú ďalší večer intímnych koncertov - v bezprostrednej blízkosti k interpretom, so sedením v kruhu.

Ruiny III - Školský internát v Rimavskej Sobote Zdroj: Projekt Ruiny

Hlavnou hudobnou témou bude folklór

"Úlohou nasledujúceho cyklu je prezentovať rôzne súčasné spracovania folklóru -  v tomto prípade pôjde o slovenskú a moravskú ľudovú hudbu. Koncerty sa odohrajú v opustenej socialistickej koncertnej sále. Umiestnenie účinkujúcich medzi divákmi bude slúžiť ako symbol, rituál k očisteniu hudby od zneužívania minulým režimom. Súčasťou podujatia bude aj diskusia s hosťami z akademickej obce," hovorí Alexandra Galambová, PR manažérka OZ Projekt Ruiny.

Slovenský folklór rezprezentuje vokálno-multimediálne zoskupenie L Ú K Y, ktoré pod vedením Jany Ambrózovej kombinuje ženský spev vychádzajúci z ľudovej tradície, performance a zvukovú inštaláciu od Jonáša Grusku.


Pozvanie prijal aj český skladateľ a kontrabasista Jiří Slavík, ktorý spolu s Marianom Friedlom predstaví nový album Mateřština. Album bol ocenený soškou Anděl 2017 a intrepreti ho predstavia aj na prestížnom pražskom festivale Struny podzimu.

Vypočujte si album na Deezeri:



Hudobný program festivalu je už známy, kompletné a podrobné informácie o podujatí predstavia organizátori čoskoro. Nebude chýbať edukatívny rozmer ani výstavy, inštalácie či literatúra, ktoré sú pravidelnou súčasťou Projektu Ruiny.

Vstupenky na tretí cyklus Ruiny III, ktorý sa uskutoční 9. septembra, si môžete zakúpiť už teraz, nakoľko je kapacita miest návštevníkov opäť obmedzená.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Pozrite si, ako to vyzeralo na predchádzajúcom vydaní projektu Ruiny:


Mohlo by vás zaujímať:

Hradby Samoty sa spojili s projektom Čierne diery, siedmy ročník bude na Gemeri

Redakciu Hudba.sk informovala Alexandra Galambová z OZ Projekt Ruiny.

Foto: PR