Anglický spevák Cliff Richard vyhral súdny spor s televíznou a rozhlasovou spoločnosťou BBC v súvislosti so spravodajským pokrytím policajnej razie v jeho dome. Britská mediálna inštitúcia bude musieť spevákovi zaplatiť vysoké odškodné.

Sudca tiež Cliffovi Richardovi priznal odškodné 210-tisíc libier (v prepočte zhruba 236 700 eur), z ktorého má 65% zaplatiť BBC a zvyšok polícia grófstva South Yorkshire, ktorá raziu vykonala. Druhá menovaná inštitúcia už pritom dávnejšie súhlasila s vyplatením odškodného 400-tisíc libier.

Sedemdesiatsedemročný Richard v žalobe tvrdil, že spôsob, akým BBC informovala o razii, bol vážnym porušením jeho súkromia a poškodil mu reputáciu. Keď vraj videl, ako BBC naživo vysiela z helikoptéry nad jeho domom, cítil "hrôzu a bezmocnosť". Polícia ho pritom v súvislosti s prípadom nezatkla ani neobvinila a podľa britských zákonov nesmú zverejňovať identitu ľudí podozrivých zo zločinov, kým ich formálne neobvinia.


Razia z roku 2014 bola súčasťou vyšetrovania speváka, ktorý v tom čase čelil obvineniam zo sexuálneho zneužitia maloletého chlapca. Incident sa údajne stal v 80. rokoch minulého storočia. Prokuratúra však v júni 2016 prípad uzavrela s tým, že voči nemu neexistuje dostatok dôkazov.

Polícia grófstva South Yorkshire a neskôr aj BBC sa Richardovi za nepríjemnosti ospravedlnili. Interpret sa ale viackrát vyjadril, že dvojročné vyšetrovanie a medializácia kauzy mu spôsobili psychickú ujmu a následne podal na obe inštitúcie žalobu.


Zdroj: SITA (bbc.com)
Foto: Facebook.com/sircliffrichard

Súvisiaci interpreti: Cliff Richard