Nicki Minaj minulý týždeň odvolala vystúpenie na festivale v saudskoarabskej Džidde, kde mala byť headlinerkou, pričom svoje rozhodnutie odôvodnila snahou "ukázať podporu právam žien, homosexuálov a slobode prejavu". Nie všetci umelci však majú podobné zásady a organizátori festivalu poľahky zohnali náhradu.

Ako v stredu organizátori Jeddah World Fest oznámili na webstránke podujatia, ako headlineri vystúpia americká speváčka Janet Jackson a rapperi 50 Cent a Future. Doplnia ich už dávnejšie ohlásení interpreti, ktorými boli anglický spevák Liam Payne, americký DJ Steve Aoki a londýnska dvojica R3wire & Varski MC. Organizátori tento festival označujú za najväčšie hudobné podujatie v histórii Blízkeho východu.

Bojkot, ktorý má viacero dôvodov

V Saudskej Arábii, ktorá je ultrakonzervatívnou moslimskou krajinou, koncerty povolili len pred niekoľkými rokmi, no s tým, že muži a ženy musia byť v oddelených sektoroch a nesmú tancovať. Či tieto pravidlá budú platiť aj pri tomto festivale, zatiaľ nie je známe. Saudská Arábia je pôvodcom a šíriteľom tej najradikálnejšej militantnej vetvy islamu, takzvaného vahhábizmu, a podľa mnohých analytikov stojí prostredníctvom svojich finančných tokov aj za islamskými teroristickými skupinami.

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorý je fakticky vládcom tejto krajiny, je podľa tureckých vyšetrovateľov hlavným podozrivým z objednania si vraždy novinára Džamála Chášakdžího. Novinára, ktorý bol veľkým kritikom korunného princa, minulý rok na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule zabili a následne rozštvrtili.

Napriek týmto faktom so Saudskou Arábiou väčšina významných krajín medzinárodného spoločenstva udržiava priateľské vzťahy, čo sa zvykne vysvetľovať ekonomickou dôležitosťou tejto krajiny. Jednou z mála výnimiek je Kanada, ktorá sa po vražde Chášakdžího zaradila spolu s Tureckom k veľkým kritikom saudskoarabského režimu.


Zdroj: SITA 
Foto: facebook.com/JanetJackson

Súvisiaci interpreti: 50 Cent, Janet Jackson