Alex Kapranos, frontman škótskej indierockovej kapely Franz Ferdinand prezradil, že pred dvoma rokmi chcel formáciu rozpustiť. Spevák tak chcel spraviť v dôsledku zmeny pracovnej atmosféry, ktorá v skupine nastala postupne po vydaní ich tretieho albumu Tonight: Franz Ferdinand.

"Keď som si uvedomil, že musím plniť termíny niekoho iného, prestalo ma to baviť. Nie som ten typ človeka, ktorý dokáže pracovať v takých podmienkach. Vždy, keď som mal prácu, v ktorej som sa cítil vystresovaný, odišiel som. Chcel som kapelu rozpustiť, pretože som sa začal cítiť podobne. Nemal som rád tú rutinu a záväzky," vysvetlil pre britský týždenník The Observer Kapranos, ktorý sa však nakoniec rozhodol v kapele ostať. "Keď sme však potom začali nahrávať nový album, tak sme sa vrátili k našim pôvodným hodnotám a mňa to znova začalo baviť," dodal. 

Skupina Franz Ferdinand vznikla v roku 2002 v Glasgowe a okrem Kapranosa v nej pôsobia aj Nick McCarthy, Robert Hardy a Paul Thomson. Debutovali v roku 2004 eponymnou nahrávkou, po ktorej nasledovali albumy You Could Have It So Much Better (2005) a spomínaný Tonight: Franz Ferdinand (2009). Na svojom konte majú napríklad Mercury Prize, Ivor Novello Award alebo dve BRIT Awards. Momentálne kapela pracuje na štvrtej štúdiovke s názvom Right Thoughts, Right Words, Right Action, ktorá by mala vyjsť 26. augusta. 

Zdroj: SITA
Foto: PR / Sziget festival

Súvisiaci interpreti: Franz Ferdinand