Skupina Mirai nedávno zverejnila avizovaný videoklip k novému singlu, ktorý frontman Mirai Navrátil v spolupráci s režisérom a kameramanom Ondřejom Urbancom nakrútil v krajine vychádzajúceho slnka. Práve odtiaľ totiž pochádza časť jeho rodiny. Splnil si tak sen, ktorý sníval už od začiatku kariéry.

Celkovo v mestách Tokio, Kjóto a Fukuoka nakrútili až 40 hodín materiálu. "Točili sme štyri dní od nevidím do nevidím, spali dve hodiny denne. Modlili sme sa, aby nám neodišla kamera, pretože sme nemali zálohu. Prosili strážcov zákona, ktorí nás neustále odniekiaľ vyháňali, nech nás nechajú nakrúcať. Ondra pri sebe nemal štáb, ako býva zvykom, jeho tímom som bol v podstate len ja a kamarátka Emi Ichinomiya, bez ktorej by to nešlo. To prostredie nás nabíjalo, takže keď sme nemohli, pridali sme. Bola to 96-hodinová zbesilá jazda, z ktorej Ondra ako zázrakom a skvelým strihom vykresal parádny videoklip," spomína na nakrúcanie Mirai Navrátil, ktorý sa v Japonsku narodil. Väčšinu života, okrem prvých troch rokov, však prežil v Česku (jeho otec je Čech, mama Japonka).

Samotná skladba Pojď, zapomenem je odbočkou od doterajšej tvorby skupiny Mirai. Stále je to pop inšpirovaný súčasnými trendmi a zvukom, no ozvláštnením je použitie nástrojov ako kontrabas a ukulele aj spevákov prejav na pomedzí reggae spevu a rapu. Nemožno jej však uprieť hitový potenciál, ktorý svieži vizuál len podčiarkuje. Aj vďaka tomu má za týždeň už 166-tisíc prehratí.

"Povedal by som, že je to pesnička zvukovo a žánrovo celkom prekvapivá, takže sme chceli trochu exotiky aj v jej vizuále. Inak je to taký pozitívny letný love song, znie tak plážovo a vysmiato, aj keď v ňom sú aj nie celkom pozitívne miesta a končí sa otvorene," povedal mladý hudobník v nedávnom rozhovore pre agentúru SITA.


Nový singel je po hite Když nemůžeš, tak přidej, ktorého videoklip má na Youtube od februára už 3,3 milióna prehratí, ďalšou ochutnávkou pripravovaného debutového albumu. Jeho vydanie je naplánované na skorú jeseň. "Aj keď máme za sebou stovky živých hraní, prvý album je veľká zodpovednosť a nechceli by sme po dvoch rokoch (od debutového EP Cesta z města, pozn. red.) prísť s neúplným materiálom. Tá nahrávka bude hudobne farebná a už sa nemôžeme dočkať, ako s ňou na jeseň vyrazíme na naše prvé turné," dodáva Mirai Navrátil.

Koncertná šnúra odštartuje v októbri a o support sa postará kapela Poetika - ďalšia nová nádej českej popovej scény. Svoj dlhohrajúci debut by Mirai podľa frontmanových slov radi prišli predstaviť aj slovenským fanúšikom, aj keď zatiaľ neboli ohlásené žiadne termíny, iba v českých mestách. "Zatiaľ koncertujeme len po Česku, no chceli by sme odohrať nejaké koncerty aj na Slovensku. Príde nám škoda neexpandovať tam, dohadujeme už aj nejakú cezhraničnú spoluprácu," naznačil Navrátil v rozhovore pre SITA.


Text: Hudba.sk (zdroj: iReport.cz + archív SITA)
Foto: Ondřej Urbanec