Neuveriteľných 14 rokov od vydania albumu Raising Sand uvedú Robert Plant a Alison Krauss na trh svoj druhý spoločný počin. Štúdiovka dostala názov Raise the Roof a svetlo sveta uzrie 19. novembra.

Prvý menovaný album vyvolal po vydaní pozitívne reakcie, ktoré vyvrcholili na 51. ročníku odovzdávania prestížnych cien Grammy. Počas večera získal päť zlatých gramofónikov. Novinka Raise the Roof ponúkne 12 skladieb. Pôjde prevažne o coververzie piesní interpretov ako Merle Haggard, Allen Toussaint, The Everly Brothers, Anne Briggs, Geeshie Wiley alebo Bert Jansch.

Akým smerom sa dvojica vydala, napovie prvá zverejnená ukážka z albumu. Je ňou cover piesne Can't Let Go, ktorú napísal Randy Weeks a pre svoj album Car Wheels on a Gravel Road (1998) ju nahrala folk-rocková speváčka Lucinda Williams.

Robert Plant, ktorý 20. augusta oslávi 73. narodeniny, a 50-ročná bluegrass-country interpretka Alison Krauss sa opäť javia ako dokonalý mystický pár obdarený veľkým talentom. Skladba zaujme hneď na začiatku podmanivou rytmikou a vzápätí gitarou, ktorá znie akoby ju nahrali The Shadows.

Následne sa pripojí dokonalé prepojenie dvoch skvelých hlasov, ktoré spoločne vytvárajú tajomnú a príťažlivú atmosféru. Skladba v mnohých ohľadoch pripomína sólovú tvorbu niekdajšieho speváka Led Zeppelin, ktorý je milovníkom bluesu, folku či country a dokáže ich veľmi citlivo a vkusne kombinovať napríklad aj s prvkami africkej hudby.


O produkciu albumu sa, rovnako ako v prípade Raising Sand, postaral niekdajší gitarista Boba Dylana z čias turné Rolling Thunder Revue, T Bone Burnett. Ten spolu s Plantom napísal na novinku aj autorskú pieseň s názvom High and Lonesome.

Zvučné mená sa objavili aj v sprievodnej kapele, ktorá pomáhala s nahrávaním. Za bicie sa posadil Jay Bellerose, gitary nahrali Marc Ribot, David Hidalgo, Bill Frisell a Buddy Miller, o basgitaru sa podelili Dennis Crouch a Viktor Krauss. Nemôže chýbať ani pedal steel gitara, o ktorú sa postaral Russ Pahl.

"Chceli sme, aby sa to pohlo. Priviedli sme do kapely iných ľudí, iné osobnosti a vrátili sme sa do štúdia a priniesli harmóniám novú intimitu," uviedla na margo očakávaného albumu Alison Krauss. Jej kolega doplnil, že nahrávanie bolo ako dovolenka. "Perfektné miesto, o ktorom ste ani neverili, že ho nájdete," vyhlásil Robert Plant.

Zoznam piesní na albume Raise the Roof:

1. Quattro (World Drifts In)
2. The Price of Love
3. Go Your Way
4. Trouble With My Lover
5. Searching for My Love
6. Can't Let Go
7. It Don't Bother Me
8. You Led Me to the Wrong
9. Last Kind Words Blues
10. High and Lonesome
11. Going Where the Lonely Go
12. Somebody Was Watching Over Me

Autor: Lukáš Dedík
Foto: artwork

Súvisiaci interpreti: Alison Krauss, Robert Plant