Zlé jazyky ich po minuloročnom úspechu začali označovať za nový Desmod, ale nová tvorba skupiny Korben Dallas dokazuje, že takéto prirovnanie nemôže byť ďalej od pravdy. Trio Juraj Benetin, Lukáš Fila a Ozo Guttler ide na treťom albume na miesta, kde žiadna slovenská kapela predtým nebola. Hlbšie a ďalej. Napríklad aj do vesmíru.

Kým prvou ochutnávkou očakávanej štúdiovky bol nadčasový "antihit" s Janou Kirschner Spolu, s čerstvou novinkou s názvom Za sklom pridávajú k veľkolepo minimalistickej hudbe a silnému textu aj vizuál, pri ktorom sa asi mnohí spýtajú, či je to vôbec videoklip. V každom prípade ide o video, ktoré neruší od pozorného počúvania a dodáva skladbe obrovskú atmosféru. Nie je to to, na čo by mali videoklipy slúžiť v prvom rade?

Úvodná pieseň albumu Banská Bystrica, ktorý už v októbri vyjde na značke Slnko Records, stojí na zaujímavej kombinácii akustickej a elektrickej gitary, hlasu Juraja Benetina a pulzujúcej rytmiky v štýle britského elektronicko-akustického pesničkára Finka. Hudba, akú vo väčšine slovenských rádií nepočuť, a je to škoda. To však platí aj pre velikánov slovenskej hudby ako Dežo Ursiny, Marián Varga či Andrej Šeban, na ktorých chcú Korben Dallas vo svojej tvorbe nadväzovať viac než na veľké domáce kapely, ktoré vládli anketám popularity v predchádzajúcich dvoch dekádach.

Namiesto disko hitu hĺbavá pieseň o pocite odcudzenia 

S druhým singlom z nového albumu sa im to darí - je to ďalšia skladba z ich repertoáru, pri ktorej ani zďaleka nestačí jedno vypočutie a ktorá sa postupne zarezáva hlboko pod kožu. Autorom hudby je spevák a gitarista Juraj Benetin, text Za oknom napísal basgitarista Lukáš Fila. "Prvotnou inšpiráciou pre text bola scéna po divokom žúre, ako si ju pamätám z čias, keď som ešte chodil na divoké žúry - fľaša v okne, pohár vo vani, v akváriu rybička utopená v šampanskom a špakoch. Ako správny basák som dúfal, že toto bude konečne námet na poriadny disko hit. Moje očakávania sa však nenaplnili, Juraja zaujala skôr tá časť, že všetko zlé je za sklom a vypichol pocit odcudzenia, ale zároveň aj bezpečného odstupu od deja. Toto sme sa snažili vizuálne podčiarknuť aj sprievodným videom," hovorí Lukáš.

"Mne sa táto pieseň hrá a počúva strašne fajn a buď je to vekom, Jurovým hlasom, alebo Lukášovým textom, ale už mi pri nej párkrát vyhŕkli slzy. Verím, že sa bude páčiť, lebo tá pieseň je úprimná a strašne ma baví koľko má vrstiev a aké významy sa dajú nájsť v texte," dodáva o novinke bubeník Ozo Guttler.

Videoklip vyjadruje hlavnú myšlienku skladby naozaj netradične, ale o to efektnejšie. "Zábery pochádzajú zo živého streamu z medzinárodnej vesmírnej stanice ISS. Vysielanie spustila NASA v apríli a zdalo sa nám, že hypnotická atmosféra záberov dokonale sedí s náladou pesničky. Pri tomto pohľade na Zem naozaj platí, že 'všetko zlé je za sklom'. Našťastie NASA má voľnú licenciu na použitie svojich materiálov, čiže sme iba čakali na vhodné zábery a video bolo na svete," približuje Lukáš Fila vznik klipu, ktorý do finálnej podoby zostrihal režisér Lukáš Kodoň.


Prvý naozaj očakávaný album

Album Banská Bystrica sa na trh dostane už o mesiac - 15. októbra - a podľa Oza Guttlera ich prvý naozaj očakávaný, pretože na prvé dva nikto nečakal. Nahrávalo sa opäť v Lvgnc Studios Mareka Rakovického, ktorý nahrávku aj mixoval, v najbližších dňoch ju čaká mastering v Holandsku. Okrem tradičného hosťa Ľuboslava Petrušku z Chiki Liki Tu-a a spomínanej Jany Kirschner na novinke vypomohla spisovateľka Monika Kompaníková, ktorá znovu prispela textom. Album bude obsahovať jedenásť skladieb, kapela včera na svojom Facebooku zverejnila tracklist (na konci článku). Dnes si na Hudba.sk môžete prvýkrát pozrieť aj retro obal, ktorého autorkou je holandská fotografka Illah Van Oijen.

Predchádzajúca platňa Karnevalová vrana (recenzia) skupine vyniesla ceny Album roka, Singel roka (Otec) a Koncertná kapela/interpret roka na marcových Radio_Head Awards a aj vyše roka po vydaní patrí medzi najhranejšie slovenské albumy na Spotify či Deezer. Nový album skupina podporí jesenným turné, ktoré odštartuje 21. októbra. Krst sa uskutoční 29. októbra v bratislavskom Majestic Music Clube. Tento koncert bude zároveň prvým zo štvorice vystúpení so spriaznenou českou kapelou Zrní.

"Nikdy som si nemyslel, že budeme schopní vydávať albumy takto rýchlo. Keď sa človeku darí, povzbudzuje to aj kreativitu. Všetko sa potom zdá oveľa jednoduchšie," povedal ešte v júli Juraj Benetin. "Myslím si, že to bude veľmi pestrý album, ešte pestrejší ako Karnevalová vrana," dodal. Platňa je podľa neho ako celok dosť melodická a je na nej veľa backing vokálov. Nie je však podstatné, či hudbu Korben Dallas značíme ako pop, rock, bigbít alebo trebárs soul rock. "Korben Dallas dokáže urobiť rockovú pesničku aj s metličkou," odľahčene charakterizuje nadžánrovú tvorbu kapely bubeník Ozo.

Ako vznikal nový album a prečo sa vlastne volá Banská Bystrica? Čítajte TU

Korben Dallas - Banská Bystrica Zdroj: artwork - Illah Van Oijen

Tracklist albumu Korben Dallas - Banská Bystrica: 

1. Za sklom 
2. Pokušenia 
3. Ľahká 
4. Búrka 
5. Vždy 
6. Radosť 
7. Rob, čo ti hovorím 
8. Spolu 
9. Na opačnom boku 
10. Musím 
11. Sedí sokol na javori

TIP: Korben Dallas ako ich nepoznáte: Pozrite si symfonické verzie piesní Trofeje a Beh

Autor: Patrik Marflák
Foto: Illah Van Oijen

Súvisiaci interpreti: Korben Dallas