Posledná štúdiovka niekdajšej country speváčky, teraz popovej hviezdy, Taylor Swift je naozaj studnicou inšpirácie pre mnohých ďalších umelcov. Po nespočetných youtubových coververziách alebo párodiách prichádza na rad vážna pocta. Tej sa chopil Ryan Adams, keď sa rozhodol "osvojiť" si celú nahrávku 1989. Ako prvý singel z nej vyťahuje hit Bad Blood.

Americký rockový hudobník Ryan Adams už dlhšie avizoval svoj projekt, v rámci ktorého sa rozhodol dať svoj rukopis k pesničkám Taylor Swift na jej ešte stále aktuálnom albume 1989 (2014). Hoci doteraz prostredníctvom Twitteru informoval o priebehu kreatívneho procesu, až dnes zverejnil prvý úplný singel. Lastovičkou kolekcie pozostávajúcej z "prerábok" je rocková verzia piesne Bad Blood.

Tú 40-ročný muzikant predstavil v rozhlasovom programe známeho dídžeja Zanea Lowea Beats Radio 1, kde povedal aj to, že nahrávku plánuje vydať aj na vinyle či CD. Najprv však príde na rad digitálna verzia, a to už 21. septembra. Po zverejnení tejto informácie na mikroblogovacej sieti sa Twift rozhodla zdieľať ju so svojimi fanúšikmi. K príspevku 25-ročná interpretka pridala: "Ryanova hudba mi pomáhala tvarovať sa ako skladateľka. Toto je surreálne, ako sen."


Ryan Adams začínal s hudbou ako tínedžer, pričom krátko pôsobil v kapelách Blank Label, Ass, The Lazy Stars a The Patty Duke Syndrome. Po rozpade tej poslednej založil formáciu Whiskeytown, ktorá vydala tri albumy - Faithless Street (1995), Strangers Almanac (1997) a Pneumonia (2001).

V roku 2000 vydal prvú sólovku Heartbreaker, po ktorej nasledovali albumy ako napríklad Gold (2001), Demolition (2002), Rock N Roll (2003), Love Is Hell (2004), 29 (2005), Orion (2010), Ashes & Fire (2011) alebo minuloročný počin Ryan Adams. V roku 2003 si na konto pripísal aj nahrávku We Are Fuck You, ktorá bola jediným albumom skupiny The Finger. O rok neskôr založil kapelu The Cardinals, s ktorou vydal nahrávky Cold Roses (2005), Jacksonville City Nights (2005), Cardinology (2008) alebo III/IV (2010). 

Autor: Marek Majzon (zdroj: SITA, ConsequenceOfSound.com)
Foto: Facebook.com/TaylorSwift / Facebook.com/ryanadams

Súvisiaci interpreti: Ryan Adams, Taylor Swift