Ďalším momentom prekvapenia v tvorbe stále osobitejšieho speváka a skladateľa Adama Mišíka je nový singel Proud. Po minuloročnom úspechu piesne V tobě a temnotou nasiaknutom jarnom songu Démoni sa tentokrát rozhodol nahliadnuť do rapového sveta.

Na spoluprácu si Adam Mišík prizval jedného z najúspešnejších mladých predstaviteľov tohto žánra v Čechách, rapera Doriana, spojeného s labelom Blakkwood a spoločne napísali autentickú výpoveď o koncertnom živote na cestách. Témou energického singla Proud sa tak stali víkendové jazdy z akcie na akciu, nad ránom končiace večierky aj občerstvovacie zastávky na benzínových pumpách.

Dvojica tak ukazuje na prvý pohľad atraktívny život hudobných hviezd z tej menej blyštivej stránky. "Jsme hvězdy, co nehasnou, jsme dole a někdy hloubš, v srdci nekonečnej proud, zbavíme se těch pout," spieva Mišík v dravom refréne.


Vizuál inšpirovaný grungeovou érou

"Proud je pre mňa predovšetkým o prepojení popu a rapu. Snažíme sa zbúrať stigmu, že vo svete to ide a u nás nie. Zároveň songom vzdávame hold časom a kapelám, ktoré nás k hudbe priviedli," približuje spevák to, kde má nečakaná surovosť novinky korene.

V rovnakom duchu vznikol tiež videoklip, ktorý režíroval Ondřej Kudyn. Čiernobiely vizuál berie divákov do nočného prostredia vypredaných klubov, natlačených telo na telo. "Chceli sme, aby bol videoklip trochu v raw štýle. Spojili sme sa s The Native Films a skombinovali natáčanie na filmovú kameru Alexa, starú VHS kameru z deväťdesiatych rokov a foťák," vysvetľuje Kudyn, jeden z momentálne najvyhľadávanejších českých režisérov videoklipov. "Chcel som tomu dať trocha grungeového ducha, snáď sa to podarilo," dodáva.

Proud je po predchádzajúcich úspešných singloch ďalším potvrdením toho, že Adam Mišík dospel v hudobníka, ktorého talent a rozhľad presahuje hranice popu a zároveň ukazuje, že nová vlna rapu, ktorej popredným reprezentantom je práve Dorian aj v Česku pomaly ale iste prestupuje do hudobného mainstreamu.

Informácie a foto pre Hudba.sk posyktol Tomáš Karpel. Text správy sme upravili.