Silná a nežná. Taká je singlová novinka britskej formácie Placebo, ktorá je na čele s Brianom Molkom na scéne už 27 rokov. Explózia bicích, intenzívnej gitarovej linky, výrazných syntetizátorov a hlasu ostrého ako britva pôsobí od prvého okamžiku ako prudký náraz do hrude, ktorý budete chcieť zažiť znova.

Po piatich rokoch od vydania posledného singla Jesus´s Son z EP Life's What You Make It sa Placebo vracia s dlho očakávaným singlom Beautiful James. "Ste späť s novým songom a stále to znie rovnako. Milujem to!," znie výstižný odkaz fanúšika na sociálnej sieti kapely. A to je presne ono – nové Placebo znie ako staré Placebo, teda presne tak, ako ho poslucháči chcú počuť. A pritom vznikala skladba Beautiful James novým, netradičným spôsobom v období, kedy Molko trpel nespavosťou a ku klavíru si sadal aj niekoľkokrát za noc.

Základnou inšpiráciou pre lídra Briana Molka a basgitaristu Stefana Olsdala sa pri písaní skladby stali fotografie a názov piesne. Pocity, ktoré v nich táto kombinácia vyvolala, sa následne snažili pretaviť do hudobnej zložky aktuálnej singlovej novinky Beautiful James, pod ktorú sa producentsky podpísali spolu s Adamom Noblem, ktorý s kapelou spolupracoval aj pri doteraz poslednom radovom albume Loud Like Love z roku 2013.


Beautiful James svojou témou o neheteronormatívnej láske dráždi aj pohládza, ponúka presne tie kontrastné emócie, ktoré sú pre tvorbu alternatívnej rockovej kapely typické. "Zostáva však pre mňa nevyhnutné, aby každý poslucháč v ňom objavil svoj vlastný osobný príbeh - naozaj vám nechcem hovoriť, ako sa máte cítiť," povedal frontman Brian Molko v rozhovore pre rádio BBC.

Dvojica hudobníkov už v máji zverejnila na svojich sociálnych sieťach informáciu o dokončenom ôsmom štúdiovom albume. Následne však nechala svojich poslucháčov v napätí a nevedomosti až do príspevku zverejneného tento týždeň. Fotografia billboardu s nápisom Beautiful James a strohým popisom "Beautiful James. September 17" spustila záplavu otázok – pôjde o novú pieseň alebo dokonca nový album? Otázka je zodpovedaná, hlad na chvíľu utíšený a očakávania nového albumu veľké.

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Mads Perch

Súvisiaci interpreti: Placebo