Na domácu hudobnú scénu vstúpil Zoltán Bognár alias The EyeLand v máji minulého roka. Upozornil na seba debutovým singlom The Port without Stones, ktorý sa rozhodol vydať po viac ako 27 rokoch. Pilotnú skladbu v týchto dňoch doplnil aj videoklip z dielne Randal Design.

Oficiálnej Youtube premiéry sa však videoklip dočkal až po niekoľkých mesiacoch od uvedenia rovnomennej skladby. Dôvodom pozastavenia výroby boli pandemické opatrenia, ktoré však podľa slov hudobníka dopomohli k lepšiemu finálnemu výsledku. Videoklip totiž neplánovane odráža súčasnú svetovú situáciu a odzrkadľuje tak udalosti posledného roka.

"Sloha piesne The Port without Stones reflektuje rôzne pocity a strachy, ktoré zažívame a sťažujú nám život, pričom refrén do toho všetkého prináša svetlo, vďaka nepodmienenej láske," rozoberá lyrický text skladby The EyeLand. Podľa hudobníka sa tieto pocity premietli do videoklipu napríklad prostredníctvom vizuálnych šumov a ruchov, znázorňujúcich narúšanie našej vnútornej rovnováhy, ktoré na konci refrénu nie náhodou vyústia do svetla.

Text skladby tak podľa umelca výborne korešponduje s jej finálnou vizuálnou podobou, za ktorou stojí skupina profesionálov z Randal Design. Video sekvencie k videoklipu natočil Miroslav Čirka, pričom postprodukciu mal v rukách Dodo Vilhan. "Zhodli sme sa, že kľúčové slová budú podporené obrazmi tak, aby videoklip vyjadroval text," naznačuje začiatky spolupráce The EyeLand. Sám však priznáva, že si po natočení live sekvencií nevedel dať s ďalším spracovaním videoklipu rady.


"Potom mi chvalabohu prišla inšpirácia, že sa do videa vôbec nemám miešať. Iba vysvetliť o čom text je, uistiť sa, že sme na jednej vlnovej dĺžke a nechať to na Dodovu kreativitu, ktorý nakoniec fantasticky vystihol moju predstavu a aj text piesne," vysvetľuje hudobník, ktorý do práce chlapcov z Randal Design vložil všetku dôveru. "Keď mi v noci Dodo poslal prvý náčrt slohy a refrénu, bál som sa na to pozrieť. Ak by to totiž nebolo OK, zahltilo by mi to pred spaním hlavu myšlienkami, a to nie je super," usmieva sa. "Nakoniec som však neodolal a keď som výsledok po prvýkrát uvidel, mal som obrovskú radosť. Bolo to presne také, aké to malo byť a ja som mohol ísť pokojne spať," uzatvára.

Zoltán Bognár je slovenský skladateľ, spevák a gitarista žijúci v Bratislave. V roku 1992 založil spolu so Stanislavom Lőrinczom elektronickú skupinu Island of Ideas. Hudobníkov so skromným aparátom inšpirovali k tvorbe elektronické a synthpopové legendy ako Depeche Mode, Erasure, ale aj maďarská formácia Bonanza Banzai či česká kapela Oceán na čele s Petrom Mukom. Spoločne vytvorili viac než 50 nikdy nezverejnených kompozícií a mnoho ďalších nedokončených skladieb. Po štyroch rokoch práce bez hmatateľného výsledku sa zoskupenie rozpadlo, pričom tieto frustrujúce udalosti spôsobili, že sa Zoltán Bognár rozhodol dočasne zavesiť gitaru a spev na klinec.

V približne rovnakom čase sa však začal viac zaujímať o klasickú hudbu, čo ho v rokoch 1996 až 2000 viedlo k súkromnému štúdiu kompozície pod vedením slovenského skladateľa a profesora Dušana Martinčeka. Výučba a záujem o tento odbor vyústil až do podania prihlášky na Vysokú školu múzických umení, kde v rokoch 2000-2005 vyštudoval kompozíciu klasickej a súčasnej hudby. V roku 2007 začal už s nadobudnutými vedomosťami študovať nahrávky Jimiho Hendrixa a znovuobjavovať svoju lásku k elektrickej gitare, pričom v roku 2016 sa vrátil aj k spevu. Inšpirácia na dokončenie "zabudnutej" kompozície The Port without Stones prišla v roku 2018 a po krátkom telefonáte bola spolupráca s Lőrinczom po vyše dvoch dekádach obnovená.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Júlia Šimková.