Najvýznamnejšie slovenské hudobné orchestre vstupujú do svojich jubilejných sezón. Symfonický orchester Slovenského rozhlasu začína už svoju 90. koncertnú sezónu, ktorú otvorí v piatok 19. októbra slávnostným koncertom k 100. výročiu vzniku Československa. Slovenská filharmónia otvorí 70. koncertnú sezónu aj s bývalým šéfdirigentom Jamesom Juddom.

Kým vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu zaznejú pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky Metamorfózy Eugena Suchoňa, Vyšehrad Bedřicha SmetanuNovosvetská Antonína Dvořáka pod dirigentskou taktovkou Ondreja Lenárda, v Slovenskej filharmónii sa budú konať otváracie koncerty jubilejnej sezóny 25. a 26. októbra. Pod taktovkou britského dirigenta Jamesa Judda zaznejú diela dvoch známych skladateľov, Wolfganga Amadea Mozarta a Gustava Mahlera. V bratislavskej Redute zaznie Koncert pre klavír a orchester č. 23 A dur, KV 488 dur v interpretácii rakúskej klavírnej virtuózky Elizabeth Leonskej a Symfónia č. 7, ktorú Mahler uviedol v premiére s Českou filharmóniou v roku 1908.

90. sezóna Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu

Slávnostný koncert symbolicky otvorí časť Vyšehrad z cyklu symfonických básní Má vlast skladateľa Bedřicha Smetanu. Ikonické dielo českej hudby vznikalo v čase, keď jeho autor trpel takmer úplnou stratou sluchu. Premiéru malo v Prahe v roku 1882 a bolo to prvé a súčasne posledné kompletné uvedenie skladby, ktorého sa jeho autor dožil.Jedno z najuvádzanejších diel klasickej hudby Novosvetská komponoval Antonín Dvořák od decembra 1892 do mája nasledujúceho roku počas svojho pobytu v New Yorku, kde pôsobil ako riaditeľ národného hudobného konzervatória.

Metamorfózy Eugena Suchoňa mali premiéru v roku 1953. Toto autobiografické dielo reflektuje prostredníctvom hudby predchádzajúce udalosti v skladateľovom živote. Eugen Suchoň pritom patrí k najvýraznejším dirigentským osobnostiam slovenskej hudby 20. storočia, strávil s terajším Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu od roku 1970 celé dve dekády, z toho v rokoch 1977 až 1990 pôsobil ako šéfdirigent.


Novým šéfdirigentom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu sa v jeho jubilejnej sezóne stal Peter Valentovič, ktorý bude orchester dirigovať na viacerých mimoriadnych koncertoch a festivaloch.

"
Spolupráca s naším najstarším domácim symfonickým telesom, ktorého história je neodmysliteľne spätá s takými významnými slovenskými dirigentskými osobnosťami ako Ľudovít Rajter, Ladislav Slovák,
Ondrej Lenárd, Bystrík Režucha či Róbert Stankovský je pre mňa mimoriadne inšpirujúca a dúfam, že bude pre ďalšie umelecké napredovanie orchestra prínosom," poznamenal Peter Valentovič.


70. sezóna Slovenskej filharmónie so svetovými hosťami

Post stálych hosťujúcich dirigentov Slovenskej filharmónie zastávajú Rastislav Štúr, šéfdirigent a riaditeľ Opery SND, a český dirigent Petr Altrichter, ktorý vystriedal na tomto poste Leoša Svárovského. Hosťom bude dirigent svetového renomé Juraj Valčuha, predstaví sa charizmatický nórsky dirigent Eivind Gullberg Jensen, ktorý dirigoval záverečný koncert tohtoročných Bratislavských hudobných slávností, debutovo sa v sezóne predstaví Talian Paolo Carignani. V apríli privíta filharmónia renomovaného kazašského dirigenta Alana Buribayeva či Juna Märkla, ktorý sa do filharmónie vracia po troch rokoch. 

Jubilejná 70. koncertná sezóna ponúka abonentom a návštevníkom 13 koncertných cyklov – Symfonicko-vokálny, cyklus A/B; Hudba troch storočí: cyklus D/E; Populárne koncerty, cyklus C; Mimoriadne koncerty, cyklus M; Rodinné koncerty, cyklus R; Hudobná akadémia Slovenskej filharmónie vrátane Filharmonickej škôlky, cyklus HA; Junior koncerty, cyklus J; Organové koncerty, cyklus O; Koncerty Slovenského komorného orchestra, cyklus SKO; Hudba v chrámoch, cyklus S; Hudobná mozaika, cyklus HM; Stará hudba, cyklus SH a koncertný cyklus Klavír a klaviristi, cyklus K v Malej sále SF.

Návštevníkov Reduty čaká v novej sezóne bohatý program. „Hneď je to úvodný koncert sezóny s veľkou Mahlerovou Symfóniou, ale sú to všetky ďalšie koncerty šéfdirigenta, kde je zaujímavý a atraktívny program. Sú to aj koncerty hosťujúcich dirigentov, ako je napríklad Jun Märkl alebo Alan Buribayev. Sú to komorné koncerty, tam máme veľké hviezdne mená umelcov. V každom cykle sa nájdu zaujímavé veci. Naše hudobné akadémie sú príťažlivé pre mladých ľudí, jednak pre školopovinnú mládež, aj materské škôlky. Prinášajú prvé ovocie, vychovávame si budúce publikum," povedal generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Marian Lapšanský


Zdroj: TASR
Foto: Facebook.com/SlovakPhil