Český spevák, hudobník a herec Ondřej Ruml vydal záznam koncertu s piesňami Ježka, Voskovca a Wericha, v ktorom ho sprevádzajú Jihočeská filharmónia pod vedením Jana Kučeru a Matej Benko Quintet. Album nazval tak isto ako obľúbený program, ktorý majú uvedení umelci v repertoári už štrtú sezónu: Jdeme na Ježka.

Koncert sa uskutočnil pri príležitosti slávnostného otvorenia Divadla Oskara Nedbala v Táboře po rekonštrukcii 21. februára. Ondřej Ruml s Jihočeskou filharmóniou a Matej Benko Quintet na ňom predstavili piesne Ježka, Voskovca a Wericha. Za ich štúdiové spracovanie na svojom druhom albume získal Ruml uznanie a Zlatú platňu. Odborná kritika i samotní poslucháči ocenili citlivý a zároveň osobitý prístup k úpravám piesní, ktoré mnohí považujú za nedotknuteľné.

V prípade koncertného programu Jdeme na Ježka sa Ruml a Benko spojili so symfonickým telesom, ktoré sa nebojí aj iných žánrov. Spevák si pochvaľuje: "Spolupracovať s Jihočeskou filharmóniou je pre mňa vždy zážitok. Tento orchester nielenže skvele hrá, ale tiež drží pohromade ľudsky. Zakaždým, keď stojím pred nimi a spievam, cítim, že sme naladení na rovnakú vlnu. Že to nie je len nejaký spevák, ktorého sprevádza nejaký orchester, ale že sme jednoducho kapela. Jeden za všetkých, všetci za jedného."

Riaditeľ filharmónie Otakar Svoboda dopĺňa: "Pesničky trojice W + V + J sú skvelé, známe a nestarnúce. Keď som počul pôvodnú verziu, ktorú pripravil Ondřej Ruml s Matej Benko Quinto, hneď mi napadlo, že rozšírenie o filharmónii všetkému dodá ďalší rozmer, taký typický Great Czech Songbook. Páni Matej Benko a Miroslav Hloucal skladby zaranžovali pre kvintet a orchester, Jan Kučera všetko skvele uchopil a výsledok bol podľa očakávania strhujúci. To teraz môžu poslucháči posúdiť sami." Piesne prvorepublikových velikánov na albume Jdeme na Ježka dopĺňa skladba Nebe z Rumlovho albumu Nahubu.

Spevák, hudobník a herec Ondřej Ruml patrí k istotám českej hudobnej scény. Zaujal už svojím debutom, odvážnym albumom Proměna. Za svoj druhý album Ondřej Ruml zpívá Ježka, Voskovce a Wericha (2014) získal Zlatú platňu. Nasledovali a cappella album Nahubu a unikátny Zapomenutý příběh.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z vydavateľsta Warner Music.

Foto: Petr Zikmund