Už tento piatok sa po dvoch rokoch uskutočnia Bratislavské jazzové dni s najlepším koncertným programom tejto jesene. Organizátori 46. ročníka ponúknu v Bratislave od 22. do 24. októbra koncerty špičkových svetových hudobníkov ako Mike Stern, Bill Evans, Avishai Cohen či aktuálne hviezdy britskej scény Nubiyan Twist a Samm Henshaw.

Bratislavské jazzové dni 2021 sa tento rok prvýkrát uskutočnia v priestoroch Refinery Gallery. V predaji sú posledné jednodňové lístky aj permanentky. Viac informácií na www.bjd.sk. 

piatok (22.10.) - Avishai Cohen Trio, Camille Bertault, Lash&Grey

Prvý festivalový večer otvorí v piatok 22. októbra svojím koncertom duo Lash & Grey, teda speváčka Kristína Mihaľová a gitarista Jakub Šedivý, ktorí sú víťazmi súťaže mladých talentov na poslednom ročníku džezákov v roku 2019. Odvtedy stihli vydať dva skvelé albumy a hudobní kritici a nielen jazzoví fanúšikovia ich často označujú za to najlepšie, čo aktuálne na Slovensku v ich žánri máme.

Prečítajte si: Lash & Grey vydávajú rok po debute silný nový album Blossoms of Your World


Na pódiu ich vystrieda Camille Bertault, mladá a extrémne talentovaná parížska speváčka. Preslávila sa vďaka internetu, no nie je žiadnou rýchlokvasenou hviezdičkou ale nádejou francúzskeho aj svetového jazzu. Na konte má už teraz spolupráce s hviezdami ako Snarky Puppy či Cory Henry. Ako sme už informovali, headlinerom piatkového večera bude špičkový izraelský kontrabasista, svetová hviezda Avishai Cohen. 


sobota (23.10.) - Nubiyan Twist, Samm Henshaw, Samuel Hošek

Druhý festivalový večer ponúkne mladý jazz, či už slovenský alebo svetový. Najväčším lákadlom bude v sobotu koncert britskej future jazz afro-dub kapely Nubiyan Twist. Mnohí fanúšikovia sa už nemôžu dočkať aj vystúpenia mladého speváka Samma Henshawa, ktorému je blízky R&B, soul, hip-hop či pop. Jeho skladby rotuje aj britské hitové rádio BBC One, má milióny prehratí na Youtube či Spotify a koncertoval s hviezdami ako James Bay či Rag'n'Bone Man. Domácu scénu bude zastupovať spevák Samuel Hošek, ktorý sa koncertne predstaví aj s Jurešom Líškom z projektu Fallgrapp, s ktorým spolupracoval na svojom minuloročnom debute. 


nedeľa (24.10.) - Mike Stern & Bill Evans Band, Judith Hill, Zuzana Mikulcová

V nedeľu bude pódium najskôr patriť dvom očarujúcim dámam – slovenskej speváčke Zuzane Mikulcovej a americkej speváčke Judith Hill. Zuzana Mikulcová patrí medzi najvýraznejšie mladé slovenské speváčky, na džezákoch bude koncertovať s gitaristom Andrejom Hruškom a bubeníkom Gáborom Tokárom.

Judith Hill je americká speváčka, ktorá zaujala aj Princa či Michaela Jacksona, ktorý s ňou plánoval spievať na svojom comebackovom turné. Nedeľný večer ako aj celý tohtoročný festival, ukončia svojim koncertom legendy jazzovej scény, gitarista Mike Stern a saxofonista Bill Evans s kapelou.

 
Pódium mladých talentov tentokrát už vo štvrtok

Ešte pred samotným trojdňovým festivalom sa vo štvrtok 21. októbra uskutoční večer venovaný mladým slovenským jazzovým talentom. V Castle Art House na Zámockej ulici v Bratislave totiž od 18:30 odohrajú svoje súťažné koncerty piati finalisti Pódia mladých talentov Nadácie SPP. Víťaza čaká aj tento rok skvelá cena - možnosť otvoriť svojím koncertom na hlavnom pódiu budúcoročné džezáky.

Tento rok sa medzi finalistov dostali tieto kapely a projekty: Blue Zodiac, František Báleš, Peter Palaj Quartet, Peter Tomi Trio a Marek Szarvaš Projekt. Víťaza tento rok vyberie odborná porota zložená z predchádzajúcich víťazov tejto súťaže, a to Majlo Štefánik, Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý. Vstup na toto podujatie je zdarma.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Silvia Turnerová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.