Ak ste posledné dva mesiace žili na tejto planéte, tak určite viete, že Lady Gaga vydala začiatkom novembra nový album s názvom ARTPOP. Tak ako mnohé iné áčkové popové hviezdy, ani ona v čase vydania albumu nesmela chýbať v jednej z najsledovanejších relácií na americkom televíznom trhu - Saturday Night Live.

Populárna komediálna talkšou, ktorú televízia NBC pravidelne uvádza už od roku 1975, je vďaka neskorému vysielaciemu času známa rôznymi výstrelkami, ale aj neplánovanými kontroverziami. Asi najznámejší škandál sa udial v roku 1992, kedy Sinéad O'Connor počas svojho vystúpenia roztrhla fotku pápeža. To írskej speváčke v nedávnej medializovanej výmene názorov ignorantsky pripomenula Miley Cyrus.

Práve bývalá Disney hviezdička, ktorá pred pár týždňami pri vydaní svojho albumu Bangerz taktiež v SNL nemohla chýbať, tento rok várazne zmenila pravidlá hry v pop music v neprospech Lady Gaga, ktorú ešte nie tak dávno zvykli médiá nazývať nástupkyňou kráľovnej popu Madonny. Od roku 2009 bola Gaga na každej akcii stredobodom pozornosti vďaka originálnym bizarným vystúpeniam a výstredným outfitom, no tento rok akoby už nemala čím prekvapiť. Miley Cyrus zabrala jej miesto najväčšieho mediálneho magnetu svojou obscénnosťou útočiacou na najnižšie pudy a poburujúcou morálku, a tiež rýchlou premenou z detskej hviezdy na sexuálnu dračicu. A Lady Gaga akoby hodenú rukavicu zdvihla - tiež sa počas propagácie svojho albumu a singlov začala vyzliekať oveľa viac ako v minulosti, a to nielen na fotkách do magazínov, ale dokonca aj priamo na pódiu.

TIP: Prečítajte si recenziu očakávaného albumu ARTPOP

Najnovším príspevkom Lady Gaga do smiešnej hry o to, kto dokáže posunúť hranice zobrazovania sexuálnych aktov v pop music čo najďalej, je spomínané sobotné vystúpenie v Saturday Night Live. Okrem toho, že si v relácii vyskúšala rolu moderátorky a zahrala si v niekoľkých humorných miniscénkach (skitoch), sa rozhodla naživo predstaviť druhý singel z ARTPOPu - skladbu Do What U Want, ktorá je duetom s R&B hviezdou 90. rokov R. Kellym. Text jednej z najchytľavejších piesní nového albumu je o tom, že muž nemôže mať srdce ženy, nemôže ovládnuť jej myseľ, nemôže zastaviť jej hlas ani vlastniť jej život, ale môže si robiť čo len chce s jej telom. Lady Gaga tradične odspievala pieseň presvedčivo a kvalitne bez pomoci playbacku, no samotné vystúpenie bolo bizarné nie práve v najlepšom slova zmysle.

Korešpondujúc s textom, R. Kelly predvádzal svoju fyzickú dominanciu nad speváčkou - prehodil si ju cez plece, hladkal jej zadok aj iné časti tela, ona na ňom predstierala orálny sex a napokon simulovali pohlavný styk na podlahe aj v stoji. V podstate išlo väčšinou len o nevinné náznaky vecí, ktoré skutočné páry robia bežne, no chémia medzi týmito dvoma interpretmi napriek sympatickému záverečnému objatiu veľmi nefungovala a celé to vo výsledku pôsobí rovnako neprirodzene ako zápletka v pornofilme. Pokus Lady Gaga o "dobehnutie" Miley Cyrus tak príliš nevyšiel - nebolo to ani kontroverznejšie ani viac sexi ako vystúpenie mladej hviezdičky a Robina Thickeho, ktoré v septembri zatienilo vystúpenie Gagy na MTV Video Music Awards.

Ostáva len dúfať, že nový singel britskej speváčky Lily Allen, ktorá trend sexualizácie popu ostro paroduje, odštartuje postupnú zmenu a v roku 2014 ponúknu popové hviezdy vo svojich vystúpeniach na veľkých televíznych podujatiach viac umenia, humoru či charizmy ako odhaľovania sa a nudnej imitácie spáľnovej akrobacie. A ak už to má byť, tak sexuálna energia na pódiu by mohla vyzerať skôr tak, ako to predviedla Pink na minuloročných American Music Awards.


Autor: Patrik Marflák
Foto: screenshot

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga