Vždy žiješ opäť (You always live again). Aj takto by sa dala preložiť skratka v názve druhého singla z albumu Matangi speváčky a raperky M.I.A. Skladba je odpoveďou na momentálne trendovú životnú "filozofiu" YOLO (You only live once - Žiješ len raz). Maya Arulpragasam totiž tak trochu nesúhlasí.

"Prečo, keď žijeme len raz, stále opakujeme tie isté chyby?" pýta sa 38-ročná M.I.A. v závere singla Y.A.L.A., v ktorom sa spojila s holandským producentským duom The Partysquad. V druhej skladbe z nového albumu Matangi si na mušku vzala filozofiu obľúbenú hlavne u súčasnej mladej generácie. You Always Live Again totiž spochybňuje životný štýl YOLO - You Only Live Once alebo po našom - Žiješ len raz.

Britská hudobníčka so srílanským pôvodom v piesni kritizuje všetky nezmyselnosti, ktoré robia nezodpovední mladí ľudia pod rúškom YOLO. Na konci fluorescetného videoklipu, ktorý režíroval Daniel Sannwald, môžeme hlavnú aktérku vidieť a počuť rozprávať o karme. "Tam, odkiaľ pochádzam, veríme, že sa človek narodí znovu a znovu. Preto vynašli karmu."


Aj Strauss žil len raz

YOLO tu bolo stále. Nutnosť užívania si života na podklade uvedomenia si jeho pominuteľnosti vyjadrovali už dávnejšie latinské príslovia ako memento mori či carpe diem. Hedonistom, aj keď možno nie v súčasnom význame, bol aj Johann Strauss. Ten na oslavu života skomponoval v roku 1855 valčík s názvom Man lebt nur einmal!. A to sa týka len hudby. Okrem neho boli "yolistami" aj Honoré De Balzac či Fjodor Dostojevskij.

Do moderného kontextu alkoholu, drog a alibistického zakrývania vlastnej nezodpovednosti dostal YOLO kanadský raper a herec Drake. Míňanie dobrého zárobku, sex na dennom poriadku a vychvaľovanie sa niekoľko centimetrov hrubými reťazami v The Motto (2011) už asi nemá tak veľa spoločného s pôvodným odkazom latinských prísloví.
 
V súčasnosti sa na YOLO vlne vezie Miley Cyrus so svojim imidžom nespútanej, už zrelej, tínedžerky. Do hedonistického kotla prispela aj Katy Perry skladbou This Is How We Do z aktuálneho albumu Prism (recenzia), ale ani Rita Ora či Rihanna sa nevyhýbajú tejto tematike. 

Na Slovensku je azda najväčším vyznávačom ŽLR (poslovenčené YOLO) raper Ego, ktorý ním na jedno leto opantal celé Slovensko. A oheň rozšíril ďalej. Podobný námet v umiernenejšej podobe spracovala aj Dominika Mirgová v Kto je on?!. Je celkom evidentné, že motív jediného života nevymrie, avšak je otázne dokedy sa bude volať YOLO.


Autor: Marek Majzon (zdroj: Quoteinvestigator.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: M.I.A.