Minulý rok v novembri odohrala skupina Hex v bratislavskej Starej tržnici najväčší koncert svojho akustického turné. Situácia sa zopakuje aj tento rok - už zajtra sa na rovnakom mieste predstaví v rámci prebiehajúcej šnúry s kapelou Družina. A prinesie aj horúcu novinku - spevník doplnený o live CD so záznamom zo spomínaného minuloročného koncertu.

Bratislavská kapela Hex minulý týždeň úspešne odštartovala Všetko najlepšie acoustic tour 2015 a hneď druhý koncert chystá na domácej pôde. Stane sa tak už vo štvrtok 19. novembra a skupina si pre fanúšikov pripravila aj ďalšiu lahôdku. "CD sa volá Live in Stará tržnica a zachytili sme na ňom atmosféru minuloročného super koncertu v Bratislave. Je na ňom 15 pesničiek, väčšinou ide o naše najväčšie hity, ale aj menej známe pesničky. Sú to však úplne iné - akustické verzie našich skladieb, tak ako ich bežne nehrávame," vysvetľuje Tomáš "Yxo" Dohňanský.

Bonusom koncertného albumu, ktorý sa symbolicky začne prvýkrát predávať práve na zajtrajšom koncerte v Starej tržnici, je spevník/songbook. "Veľa fanúšikov nás na minuloročnom turné žiadalo o akordy k pesničkám a aj o texty. Vydanie live CD je ideálnou príležitosťou dať im tieto veci spolu a majú to kompletné. Ide presne o ten istý zoznam 15 pesničiek, ich textov aj akordov, dokonca v poradí, ako sú zachytené na CD. Stačí si sadnúť doma, alebo zobrať prenosný CD prehrávač do prírody, zapnúť CD, otvoriť spevník, spievať a hrať," dodáva basgitarista a "hovorca" kapely.

Hex a Družina, Ceny SOZA 2014 Zdroj: René MikoHex a Družina predstavili spoluprácu na udeľovaní cien SOZA

Chalani plánujú novinku uviesť do života vo veľkom štýle, nechcú však prezradiť, či to bude práve v Bratislave. Na aktuálnom turné budú piesne Hexu znieť opäť trochu inak, než sú zachytené na live CD. V spolupráci so skupinou Družina dostanú známe pop rockové hity folklórne ladený zvuk. "Pre nás je toto celé dobrodružstvo. Družina totiž chápe a používa hudbu inak ako my. Myslím si ale, že to veľmi sadlo. Mne sa to veľmi páči. Mám rád zvuk píšťalky, husličiek... Baby z Družiny krásne spievajú, je to super," teší sa Yxo.

Okrem Bratislavy vystúpia Hexáci s Družinou ešte v ďalších štyroch mestách. Hity ako Vetroň, Nikdy nebolo lepšie, či najhranejšia slovenská skladba minulého roka Keď sme sami budú znieť až v deväťčlennej zostave obohatenej o dve vokalistky, huslisti a píšťalkára. "Píšťalkár Družiny Jano Šimiak najviac reprezentuje folklórny svet. Znie to s ním, akoby naše piesne boli pôvodne ľudové. A ich huslista Marek Konček je šikovný inštrumentalista. Určite si vo viacerých piesňach strihne aj sólo," dopĺňa Peter "Ďuďo" Dudák. Kapela pred pár dňami zverejnila novú verziu tohtoročného singla Beh, ako ho zahrala naživo v rádiu.


Hex - Všetko najlepšie Acoustic Tour 2015 s Družinou:
 
19. november - Bratislava, Stará Tržnica 
23. november - Žilina, Mestské divadlo 
25. november - Trenčín, Piano Club 
3. december - Košice, Spoločenský pavilón 
10. december - Banská Bystrica, Aula Slovenskej zdravotníckej univerzity 

Vstupenky:   Predpredaj.sk

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený redakciou.

Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Hex