Festival Pohoda po veľmi skorom októbrovom potvrdení prvého mena, ktorým je Thom Yorke a jeho projekt Tomorrow's Modern Boxes, pokračuje v ostatných týždňoch zapĺňaní lineupu ročníka 2020 ďalšími kapelami. Najnovším prírastkom v programe je britská elektro-popová kapela Metronomy, ktorá mala na festivale premiéru v roku 2010.

Pätica hudobníkov okolo speváka, klávesáka a gitaristu Josepha Mounta príde do Trenčína s novou štúdiovou nahrávkou Metronomy Forever, ktorá vyšla v septembri a dostala od médií prívlastky ako "Absolútna radosť" (DIY) či "Najambicióznejšia a príjemne zvláštna" (The Independent). Podľa magazínu NME "skupina preukázala svoju dlhovekosť a schopnosť znovuobjavovať, pretvárať a udržiavať si lásku v schopnosti písať hviezdne popové piesne".


Príbeh kapely Metronomy sa začal pred 20 rokmi ako tzv. "bedroom project" v čase, keď vtedy ešte tínedžer Joseph Mount žil vo svojom rodičovskom dome. O sedem rokov neskôr sám nahral a v náklade 500 kusov vydal debut Pip Paine (Pay the £5000 You Owe). Následne sa k nemu pridal bratranec Oscar Cash a bývalý spolužiak Gabriel Stebbing. Spoločne vydali album Nights Out, na ktorý mali skvelé ohlasy, pričom NME ho dal na piate miesto rebríčka najlepších albumov roku 2008.

Pre kapelu bol však prelomovým až nasledujúci album The English Riviera, ktorý bol nominovaný na Mercury Prize 2011. Nahrávka bola podľa NME druhou najlepšou za rok 2011 a treťou najlepšou podľa magazínov Uncut a Q. Podľa NME ňou Mount premenil Metronomy na jednu z najexpanzívnejších a najvizionárskejších popových kapiel v krajine. V tom čase Stebbinga nahradil na base Olugbenga Adelekan a kapelu doplnila bubeníčka Anna Prior.


V januári 2014 zverejnili singel Love Letters, ktorý označil Zane Lowe za "Hottest Record in the World" (video k piesni režíroval Michel Gondry). Krátko na to vydali album Love Letters, s ktorým sa prvýkrát dostali do TOP 10 predajnosti v Británii a vo Francúzsku. O dva roky vydali album Summer 08, ktorý, podobne ako debut, nahrával výlučne Joseph Mount.

Spomínaný najnovší album Metronomy Forever vydali 13. septembra a opäť si zaň vyslúžili ódy kritikov z renomovaných médií. Metronomy sú známi aj pre skvelé videoklipy, o čom svedčí až 13 nominácií na UK Music Video Awards. Od svojej premiéry na Pohode vydali štyri výborne prijaté albumy a boli headlinermi na festivaloch ako Field Day, Green Man, End of the Road či Park Stage na Glastonbury. Na Slovensku sa naposledy vystúpili v roku 2017 na Grape festivale, kde odohrali jeden z najlepších koncertov.


Trip-hopová legenda aj súčasná math-rocková senzácia

Minulý týždeň pribudli v lineupe Pohody aj ďalšie skvelé mená. Okrem legendárnych Archive sa od 9. do 11. júla na letisku v Trenčíne predstavia aj menej známe, no o to zaujímavejšie kapely ako Black Midi, Shame, Kokoroko, Wooze, Hatari či kapela s najkurióznejším názvom Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs. 

Kapela Archive počas štvrťstoročia svojej existencie nahrala tucet albumov, ktoré oslovili rovnako milovníkov gitár ako i fanúšikov trip-hopu a elektroniky. Prehľad toho najlepšieho z ich doterajšej tvorby vydali v máji tohto roku na výberovke s jednoduchým názvom 25. Na Slovensku vystúpili prvýkrát tiež v čase okrúhleho výročia - v roku 2015 na festivale Electronic Beats v Bratislave.

"Sedem členov amorfného združenia so spevákom Daveom Penom sa postaralo o neuveriteľne hutnú, temnú, silnú, skvelými vizualizáciami sprevádzanú a pre fanúšikov nezabudnuteľnú hodinu a pol," napísala vtedy naša redaktorka Michaela Ivaničová, ktorá s kapelou pripravila i zaujímavý rozhovor.


Black Midi vydali koncom júla debutový album Schlagenheim, ktorý im priniesol nomináciu na Mercury Prize a fantastické recenzie. Podľa magazínu Paste je album "viac než len zvláštny, je jediný svojho druhu - majstrovské dielo." Ódy na svoju adresu potvrdili aj chladnokrvne zahratou energickou math-rockovou smršťou na októbrovom premiérovom slovenskom koncerte v bratislavskej Fuge.

Prečítajte si reportáž Renata Khalla, ktorá hovorí za všetko: "Kapela od samého začiatku cvála v svižnom, občas zdanlivo nelogicky prelomenom beate. Rýchlo, pomaly, nahlas, ticho, rovno, krivo, triezvo, šialene, divoko. Chvíľu punk, potom jazz, neskôr noise, math-rock, zmutované country (Western), hardcore, pop, acid či psychedélia. Dav výska, skáče, kýva hlavami, zvíja sa a potí."


Hneď ako Shame vydali svoj debut Songs of Praise, spustili britské média preteky v chválospevoch na túto nahrávku. Redaktori NME označili album za debut roka 2018 a dali mu najvyššie možné hodnotenie. Podľa portálu sú skupinou so skutočným zmyslom pre showmanstvo, čo potvrdí každý, kto zažil ich poriadne prepotený koncert.

Zatiaľ potvrdení umelci Pohody 2019: Thom Yorke Tomorrow's Modern Boxes, Metronomy, Archive, Black Midi, Shame, Hatari, Kokoroko, Wooze, Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs.


Lístky na Pohodu 2020 si za 99 eur môžete kúpiť už len do konca roka. Od 1. januára až do vypredania bude cena trojdňovej permanentky 109 eur.

Informácie a vizuály redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Pohody Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Všetky podrobnosti o festivale a kapelách nájdete na oficiálnom webe www.pohodafestival.sk.