Hravý hip-hopový beat, uvoľnený vokálny prejav a text zjavne narážajúci na neprajníkov a médiá - taký je nový singel Billie Eilish s názvom Therefore I am, ktorý zverejnila minulý týždeň spolu s videoklipom z vyľudneného nákupného centra.

"Nie som tvoj priateľ, ani nič podobné. Myslím, teda som. Prepáč, nezachytila som tvoje meno," spieva v novinke 18-ročná rodáčka z Los Angeles. "Prestaň, o čom do pekla hovoríš. Neber si moje pekné meno do svojich úst. Nerozprávaj o mne, ako keby si vedel, ako sa cítim," dodáva Billie Eilish vo svojej prvej novinke od prekvapivo pozitívne ladeného letného singla my future. O produkciu skladby Therefore I Am sa opäť postaral jej brat Finneas, ktorý pred pár týždňami zverejnil sólový singel Can't Wait to be Dead.

Talentovaná tínedžerka, u ktorej sú fanúšikovia zvyknutí skôr na hĺbavejšie, snové melódie, tentoraz opäť ukázala svoju veselšiu polohu. V skladbe aj v sprievodnom videoklipe vystúpila zo svojho melancholického sveta a trošku sa zabavila. Podobne ako napríklad v jej najväčšom hite Bad Guy, ktorého vizuál už na Youtube prekonal miliardu zhliadnutí. V novom klipe, ktorý si sama režírovala, sa zabáva v prázdnom nákupnom centre, kde si berie z pultov jedlo i nápoje, vozí sa na eskalátore či vo výťahu a tancuje. Video, ktoré je vďaka svojmu DIY charakteru oveľa civilnejšie ako jej doterajšie klipy, nakrúcali v kalifornskom meste Glendale, kde Billie v minulosti rada trávila svoj voľný čas.


Skladbu plánuje predstaviť prvýkrát naživo už tento víkend, 22. novembra, počas udeľovania American Music Awards. Počas ceremoniálu môže získať dve sošky v kategóriách Favorite Alternative Artist a Favorite Social Artist (obľúbený alternatívny umelec a obľúbený umelec na sociálnych sieťach). Medzi alternatívnymi umelcami triumfovala už minulý rok a získala tiež cenu pre najlepšieho nováčika. Okrem toho mala ešte ďalšie štyri nominácie.

Okrem spomínanej skladby my future s animovaným klipom tento rok vydala aj skladbu No Time to Die k rovnomennému 25. filmu zo série kinohitov o agentovi Jamesovi Bondovi. Snímka mala mať premiéru už v prvej polovici roka, no napokon sa kvôli pandémii na trh dostane až v roku 2021. Napriek tomu speváčka pol roka po zverejnení skladby ponúkla fanúšikom videoklip.

O speváčke, ktorá v januári ovládla udeľovanie najprestížnejších hudobných cien Grammy, budeme určite počuť aj v budúcom roku. Hneď na jeho začiatku by mal vyjsť dokument o nej s názvom Billie Eilish: The World's a Little Blurry od amerického režiséra R.J. Cutlera. Fanúšikovia by tiež určite privítali vydanie nasledovníka jej úspešného debutového albumu When We All Fall Asleep, Where Do We Go? z roku 2019. Vydanie ďalšieho nového singla naznačuje, že by druhý album nemusel byť ďaleko.


Autor: Lukáš Dedík
Foto: Youtube / screenshot

Súvisiaci interpreti: Billie Eilish