Bratislava Mozart Festival 2021 má za sebou už štyri umelecky kvalitné a divácky úspešné koncerty a blíži sa k svojmu finálnemu večeru. Ním v nedeľu 21. novembra vzdá hold skladateľovi Antonovi Zimmermannovi, ktorý má tento rok až dvojité jubileum. Dramaturgiu koncertu doplní tvorba Josepha Haydna a Johannesa Matthiasa Spergera.

V roku 2021 uplynie 280 rokov od narodenia a 240 rokov od úmrtia Antona Zimmermanna (1741–1781). Rodák zo Sliezska prišiel do Prešporku v 70. rokoch 18. storočia a počas tohto relatívne krátkeho obdobia skomponoval vyše dvesto skladieb so širokým záberom kompozičných druhov.

Svoje hlavné pôsobisko našiel Zimmermann v kapele kardinála a prímasa Uhorska, grófa Jozefa Filipa Baťáňa [Batthyány], v ktorej zastával post kapelníka a skladateľa. Viaceré dobové i súčasné pramene dokladajú vysokú umeleckú kvalitu tohto orchestra. Jeho samostatnou sekciou bola aj tzv. Harmoniemusik, menšia dychová skupina vyčlenená z kapely, pozostávajúca najčastejšie z dvojíc hobojov, klarinetov, invenčných rohov a fagotov.

Rôzne nástrojové varianty tejto formácie budú hrať hlavnú úlohu na záverečnom festivalovom koncerte s názvom Grand Harmonie Musique, ktorý sa uskutoční 21. novembra o 19:00 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. O výstavbu dnešnej podoby paláca sa zaslúžil práve kardinál Baťáň a v priestoroch Zrkadlovej siene pravidelne koncertovali hudobníci jeho grófskej kapely.

Bratislava Mozart Festival, Zrkadlová sieň Zdroj: archív festivalu

Okrem dvoch Partít (ako hlavného kompozičného druhu určeného pre Harmoniemusik) už spomínaného jubilanta Zimmermanna v programe večera zaznejú v novodobých premiérach Partity jeho umeleckého kolegu Johannesa Matthiasa Spergera, významného komponistu a kontrabasistu taktiež pôsobiaceho v Baťáňovej kapele. Posledným, no nemenej dôležitým prvkom trojlístku skladateľov koncertu bude Joseph Haydn. Zaujímavosťou je, že práve jemu bolo pripisované autorstvo viacerých Zimmermannových kompozícií. Aj to teda môže slúžiť ako dôkaz vysokej umeleckej i kompozičnej kvality hudobných diel Antona Zimmermanna.

Podujatie sa koná podľa aktuálneho kultúrneho Covid semaforu v režime KZ (kompletne zaočkovaní) s dodržaním všetkých platných protiepidemických opatrení RÚVZ. Pri vstupe je potrebné sa preukázať zodpovedajúcim potvrdením.

Hlavný organizátor podujatia Bratislava Mozart Festival je Spoločnosť Theodora Lotza, o.z. Partnermi podujatia sú: Hudobný fond, Mestská časť Bratislava – Staré Mesto, NadáciaTatra banky, Nadácia SPP, BKIS, Hudobné centrum. Koncert Grand Harmonie Musique z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Aktuálne informácie nájdete na stránkach www.facebook.com/BratislavaMozartFestivalwww.bratislavamozartfestival.sk.

Zmena programu vyhradená.

Autorka: Lenka Fišerová
Foto: archív festivalu