Vianoce sú už predo dvermi, a tak sa domáci interpreti rozhodli štedro obdarovať svojich fanúšikov. Ako inak si totiž vysvetliť takú bohatú nádielku noviniek, o ktorú sa postarali Kontrafakt, Supa, Spartak, Zverina či Boy Wonder? V zámorí sa zas činili napríklad Pusha T, Ghostface Killah či Alicia Keys.

Začneme u Kontrafaktu, ktorý sa ešte jedným, záverečným videom rozhodol pripomenúť vlaňajší album Navždy. Voľba padla na skladbu SSMD, čo je akronym pre Skúsiť sa mať dobre. Klip, ktorý rekapituluje koncerty KF za uplynulý rok, však vznikol ku koncertnej verzii tracku. Tú nahrali v lete v pražskom klube Sasazu.

Kontrafakt - SSMD

Kontrafakt má dnes dvojité zastúpenie, keďže Ego zverejnil prostredníctvom klipu kratšiu skladbu Kníšeme sa. Tá je venovaná jeho manželke Petre, ktorá mu prednedávnom priviedla na svet dcéru. Práve Petra hrá aj hlavnú úlohu vo videu k tejto pomalšej skladbe.

Ego - Kníšeme sa

Supa má od pondelka konečne vonku debutovú sólovku Čierne Dni, z ktorej v deň vydania vypustil track Tornado. V ňom hosťuje mladý talent Adiss, pričom o beat sa postaral DJ Wich. Ešte pár dní predtým však zverejnil 17-minútové video, v ktorom spolu s komentárom predstavil ukážky viacerých skladieb z tohto albumu.

Supa feat. Adiss - Tornado

Supa - Čierne Dni snippets

Ako sme už viackrát písali, Pra3x vydali v septembri nový album Živá Hudba, no to nebolo od tejto fiľakovskej formácie pre tento rok všetko. Dočkali sme sa totiž ešte sólovej skladby od Spartaka s názvom Rýmomet, ktorú nájdete na kompilácii Freshtape 2014.

Spartak - Rýmomet

Novú skladbu, a to rovno aj s videom, predstavil aj Zverina, ktorý prezradil, že v marci plánuje vydať nový album. Prvou ochutnávkou z neho je track Isto / Taký istý, ktorý nahral so Škabom z legendárnskej srbskej formácie Beogradski Sindikat. Samotný klip natočili vznikol v Belehrade.

Zverina feat. Škabo - Isto / Taký istý

Príjemné prekvapenie pre svojich fans si pripravil Boy Wonder, ktorý nakrútil video k rapovanému skitu 2. šluk z jeho dva roky starej štúdiovky Špinavý Poet. Mierne uletený klip natočil v lesoch pri Liberci jeho "kolega" z Ty Nikdy Paulie Garand.

Boy Wonder - 2. šluk

Pri Pauliem Garandovi ešte na chvíľu zostaneme, keďže spolu s Elpem hosťuje v tracku Energie od dvojice LA4 a DJ Wich. Tí v stredu vydali spoločný album Panorama, z ktorého pár dní predtým vypustili prostredníctvom klipu práve spomínanú skladbu.

LA4 & DJ Wich feat. Paulie Garand & Elpe - Energie

V USA sa o udalosť číslo jeden postaral Pusha T, ktorý predstavil video k tracku Lunch Money. Ten je prvým singlom z jeho pripravovanej druhej sólovky King Push, ktorá by mala doraziť začiatkom budúceho roka.

Pusha T - Lunch Money

Zaujal aj Ghostface Killah, ktorý niekoľko dní po vydaní albumu 36 Seasons predstavil aj prvé video. Vizuálu sa dočkala skladba Love Don't Live Here s hosťujúcou speváčkou Kandace Springs, pričom v klipe sa predstavil aj herec Michael Kenneth Williams známy zo seriálov The Wire a Boardwalk Empire. Ghostface však už pripravuje ďalšie projekty, pričom prvý z nich vyjde už o mesiac. Pôjde o album Hidden Gems formácie Wu Block, ktorú s ním tvorí Sheek Louch. Nahrávka bude obsahovať 15 doteraz nevydaných trackov, pričom vy si ako prvú ochutnávku z neho môžete vypočuť skladbu Wu Block Biznez.

Ghostface Killah feat. Kandace Springs - Love Don't Live Here

Ghostface Killah & Sheek Louch - Wu Block Biznez

Minulý mesiac sme písali o skladbe Detroit vs. Everybody z kompilácie Shady XV, ktorú spoločne nahrali Eminem, Royce Da 5’9”, Big Sean, Danny Brown, Dej Loaf a Trick Trick. Teraz sa tento track dočkal aj oficiálneho remixu s dĺžkou 16 minút, v ktorom rapujú Trick Trick, Dej Loaf, Guilty Simpson, Black Milk, Sino, Marv Won, Payroll, Hydro, Boldy James, Big Gov, Kid Vishis, Big Herk, Icewear Vezzo, Detroit Che, Calicoe a Diezel The Hitman.

Detroit Vs. Everybody (Remix)

Keďže spomínanú skladbu Detroit Vs. Everybody produkoval Statik Selektah, tak bolo celkom prirodzené, že sa dočkáme aj bostonskej verzie. V tej môžete počuť zostavu v zložení Masspike Miles, Termanology, Reks, Ea$y Money, JFK, Smoke Bulga, Chilla Jones, Dutch Rebelle, Millyz, Slaine, Sammy Adams, Esoteric a Edo G.

Boston Vs. Everybody

Producent Diamond D má už nejaký ten piatok vonku album Diam Piece, na ktorom nájdete aj skladbu Its Magic. V nej sa za mikrofónom predstavili Step Brothers, čiže Evidence a The Alchemist, pričom teraz sa táto záležitosť dočkala aj klipu.

Diamond D feat. Evidence & The Alchemist - Its Magic

Nové video má aj Asher Roth, a to ku skladbe Rasputin. Tú predstavil ešte v marci, no na album RetroHash sa ju nakoniec rozhodol nezaradiť. O beat sa postaral jeho dvorný producent Nottz.

Asher Roth - Rasputin

Alicia Keys predstavila ďalšiu zo svojich doteraz nevydaných piesní. Najnovšie oprášila skladbu Somewhere In The City, z ktorej mohli fanúšikovia predtým počuť len ukážku.

Alicia Keys - Somewhere In The City

Takmer rok po vydaní singla Is It Worth It? (Gun Man World) sa Damian Marley rozhodol nakrútiť k tejto skladbe aj videoklip. Pieseň sa bude nachádzať na kompilácii Ghetto Youths International presents Set Up Shop Vol. 2, ktorá vyjde budúci týždeň.

Damian Marley - Is It Worth It? (Gun Man World)

Dnešné predvianočné vydanie Týždňa v hip-hope uzavrieme piesňou Wonderful Christmastime. Tú ma na svedomí duo Tuxedo, ktoré tvoria spevák Mayer Hawthorne a producent Jake One. Skladbu nájdete na ich pripravovanom debutovom eponymnom albume.

Tuxedo - Wonderful Christmastime

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Kontrafakt, Zverina