Skupina Heľenine Oči kreativitou rozhodne nešetrí. Po čerstvo vydanom albume s originálnym názvom i vizuálom, prichádzajú Prešovčania s videoklipom, v ktorom vdýchli život cigaretovému ohorku. Prvý singel z albumu Vajco nesie názov Tak som tu.

Heľenine Oči na novej štúdiovke Vajco neostávajú nič dlžní svojej povesti a okrem povestného humoru fanúšikov potešili aj rôznorodosťou skladieb. Na dvojalbume sa nachádza 18 autorských piesní, ktoré kapela rozdelila na dva samostatné nosiče. Vajco namäkko tvorí deväť zväčša akustických piesní a Vajco natvrdo obsahuje skladby, ktoré kapela, ako už odhaľuje samotný názov, poňala v tvrdšom žánri.

Prvý singel, ktorý kapela predstavuje zároveň s videoklipom, nesie názov Tak tu som. Sviežu a odľahčenú skladbu sprevádza nevšedný videoklip, v ktorom sa prelínajú kamerové zábery s animáciami. "Pieseň Tak tu som bola pôvodne vymyslená s anglickým textom. Neskôr sme si ale povedali, že by bolo dobré vrátiť sa k slovenčine a prvýkrát sme skúsili spoluprácu s externým textárom Vladom Krauszom," prezradil o vzniku viaczmyselnej skladby líder skupiny Martin Mihalčín.


Špak ako symbol vyhorenosti

Vizuál sa nakrúcal v Prahe v spolupráci s režisérom Tomášom Krejčím a jeho tímom, do ktorého patria aj kameramanka Nina Ščamborová a animátorka Lenka Ivančíková. Spoločne vdýchli život cigaretovému špaku, ktorý je ako ústredná postava klipu personifikáciou bežných ľudí, ktorí v sebe nosia túžbu nájsť si životného partnera. Na tejto ceste sa nevyhnú rozchádzaniu, či schádzaniu sa ľudí, ktorí ich cestičky poprepletajú.

"Poslucháča sme nechceli obmedzovať len na naše videnie. Ideu hľadania spriaznenej duše sme sa snažili pomocou iných výrazových prostriedkov znázorniť aj v klipe. Keďže naša kapela neberie nikdy nič úplne vážne, rovnako v texte, ako aj v klipe balansujeme na hrane vážnosti a humoru," okomental Mihalčín ústrednú tému skladby i videoklipu.

Po pozretí klipu sa určite mnohým naskytne otázka, prečo si kapela za hviezdu videa vybrala práve cigaretový špak? "Nikto ho nechce, je vyhorený, nešťastný a blúdi ulicami, kým si nájde svoju krabičku. Predstava muža s oholeným kaktusom je rovnako smutno-smiešna. Jednoducho, snažili sme sa nechať priestor fantázii poslucháča, ktorý si po každom vypočutí piesne alebo pozretí klipu môže pomyslieť niečo iné," hovorí spevák.

Heľenine Oči, 2017 Zdroj: Ján Štovka

Kapela podľahla tlaku fanúšikov

Počas osemnásťročnej histórie kapely Heľenine Oči sa jej nosiče dali kúpiť vždy len na koncertoch alebo na svojej webovej stránke. Až teraz sa chlapci konečne rozhodli nechať svoj nový nosič distribuovať do kamenných predajní po celom Slovensku. 

"Predpredaj dopadol nad očakávania a množstvo ľudí, ktorí si objednali nové CD bez toho, aby počuli vopred čo i len jedinú pieseň, nás doslova zarazilo. A hlavne potešilo. Sme im veľmi vďační za túto dôveru. Nestíhali sme posielať albumy a tety na pošte dostávali infarkt, keď sme nosili ďalšie a ďalšie krabice s obálkami. Po prvý raz v histórii sme teda podľahli tlaku fanúšikov a pustili náš album na pulty predajní. Som zvedavý, ako sa mu bude dariť," vysvetlil Mihalčín.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Janka Marczellová.

Foto: Tomáš Krejčí (titulná fotografia), Jano Štovka (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Heľenine oči