Neprehliadnutený, charizmatický a žánrovo takmer nezaškatuľkovateľný hudobník Chris Corner alias IAMX si v posledných rokoch prešiel ťažkými depresiami, vstal z úplneho dna a absolvoval vnútorné znovuzrodenie. Poetickým portrétom tejto cesty je jeho najnovší singel a videoklip Mile Deep Hollow, ktorý celosvetovo vyšiel v piatok 14. decembra.

Sláčiky v skladbe melancholicky víria v slučkách, zlučujú sa s chladnou elektronikou a sú sprevádzané typicky oduševnelým Cornerovým výkonom. Silu jeho projektu IAMX neprehliadli ani tvorcovia televíznej série How To Get Away With Murder, v ktorej mala skladba premiéru už v novembri minulého roka. Bola pritom už pätnástou Cornerovou piesňou, ktorá v tomto populárnom seriáli zaznela.

Singel odhaľuje hĺbku a veľkosť "ríše" mentálneho zdravia a opisuje hudobníkovu vlastnú skúsenosť s prekonaním temnoty a beznádeje. On sám zároveň skladbu opisuje ako ódu na svojich fanúšikov a poďakovanie za to, že verne sledujú každý jeho počin. Tým najnovším je práve videoklip Mile Deep Hollow - teatrálna, tajomná a vizuálne bohatá výprava do vnútorných hlbín IAMX, ktorá je podľa Chrisa "videoportrétom pomalej a liečivej smrti vlastného ega". Vyslobodenie tu v závere symbolizuje prelomenie sklenej steny. Vizuál si Chris Corner tradične režíroval sám.


Remixy, akustická verzia aj detský zbor

Samotná skladba Mile Deep Hollow, ktorú nájdete aj na ostatnom albume IAMX - Alive In New Light (2018), teraz vychádza ako singel v siedmich rôznych verziách. Okrem novej podoby albumovej verzie skladby, ktorú Corner pripravil špeciálne pre videoklip, sú medzi nimi aj štyri remixy (Haezer, Mr. Kitty, Unfall, Idiotape), surová a emotívna akustická verzia piesne, a napokon zimomriavková verzia v podaní detského zboru PS22 Chorus.

"Keď som počul deti, ako spievajú tieto slová a cítia hlboké spojenie so skladbou, niečo sa vo mne pohlo. Keď som prvýkrát videl a počul ich verziu Mile Deep Hollow online, okamžite som vedel, že musí byť súčasťou singlového vydania," hovorí Corner. V 17-ročnej histórii zboru PS22 Chorus (Public School 22, Staten Island, New York), je to prvýkrát, kedy povolili vydanie svojej nahrávky. Výťažok z predaja tejto skladby poputuje priamo zboru PS22 a umeleckým programom verejných škôl v rámci oblasti New York City.


Fanúšikovia IAMX môžu jeho intenzívnu šou zažiť opäť naživo už čoskoro v rámci Mile Deep Hollow Tour 2019  v Európe i Severnej Amerike. Vybrané koncerty turné prinesú aj špeciálne diskusné panely, počas ktorých budú môcť fanúšikovia hovoriť priamo s Chrisom  Cornerom a klásť mu otázky. Cieľom diskusií je zvýšiť povedomie o mentálnom zdraví a IAMX ich prináša v spolupráci s nadáciou YouRock Foundation. V rámci turné vznikne tiež dokumentárny film.  

Na Slovensku sa multitalentovaný britský spevák, skladateľ, producent a multiinštrumentalista naposledy predstavil so svojou koncertnou šou k albumu Metanoia v roku 2016 (reportáž). V bratislavskom Ateliéri Babylon vystúpi v rámci Mile Deep Hollow Tour 2019 v nedeľu 10. februára 2019.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.IAMXmusic.com, www.facebook.com/IAMXofficial alebo www.instagram.com/IAMX.

Foto: Gretchen Lanham

Súvisiaci interpreti: IAMX