Deň pred koncertom s Janáčkovou filharmóniou v ostravskom Gongu, s ktorou nahral aj svoj nový album Hallelujah (Vianočné piesne a koledy), vzdá Martin Chodúr 19. decembra v Hudobnom divadle Karlín na koncerte Karel Svoboda 80 piesňou Pinokio hold životu a dielu fenomenálneho českého hudobného skladateľa.

"Nikdy ma neprestane mrzieť, že som sa nemohol stretnúť tvárou v tvár s najväčším tuzemským hitmakerom Karlom Svobodom. Bol jedným z mála skladateľov, ktorý naozaj vedel napísať veľkú klenutú melódiu pre veľké hlasy. Napísal neskutočné hity aj piesne, ktoré v sebe skrývajú niečo viac, než je obyčajná pop music," povedal na adresu skladateľa Karla Svodobu Martin Chodúr.

"Pri príležitosti skladatelových tohtoročných nedožitých narodenín som spojil dve melódie, ktoré napísal v roku 1976 do nemeckého animovaného seriálu Pinokio, v jednu a vznikla tak so súhlasom autorových dedičov a hudobného nakladateľstva ProVox Music Publishing úplne nová pieseň Pinokio," prezrádza spevák.

Prepojenie tragických hrdinov

"Pri práci na tejto piesni, ku ktorej som napísal aj text, som si uvedomil, že ako Pinokio, tak Karel Svoboda, sú vlastne tragickí hrdinovia. Kým Pinokia sa snažili zniesť z tohto sveta jeho nepriatelia kocúr a líška, Karla Svobodu zdolali démoni, ktorých nosil v sebe. On ale nezomrel, pretože jeho hudba žije ďalej a objavujú ju pre seba ďalšie a ďalšie generácie, " dodáva Chodúr, ktorý vo svojom texte pripomína Svobodovu prvú kapelu Mefisto aj jeho posledný muzikál Golem a zmieňuje v ňom aj desať veľkých hitov veľkého slovanského melodika.

Vo svetovej televíznej premiére zaznie pieseň Pinokio v Chodúrovej interpretácii 30. decembra o 20,15 hod. na obrazovkách TV Prima, ktorá bude z karlínskeho Hudobného divadla vysielať záznam koncertu Karel Svoboda 80.


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Jan Adam. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Patrik Ratajský

Súvisiaci interpreti: Martin Chodúr