Česká kapela Květy, ktorej nový album Květy Květy získal nominácie v hudobných cenách Vinyla aj Apollo, sa pri tvorbe videoklipu k jednej z jeho najsilnejších skladieb spojila s herečkou Elizavetou Maximusovou. Pieseň Do tmy o rúcajúcom sa vzťahu vďaka autentickému výkonu herečky aj záberom deštrukcie životného prostredia dostala nový význam.

V skladbe Do tmy sa spieva o tom, že sa tou najväčšou rýchlosťou rútime do tmy a nikto nevie, čo bude ďalej. Hoci text bol inšpirovaný krachujúcim vzťahom, rovnako dobre vyjadruje aj celkový pocit zo smerovania ľudstva, a to nielen v súvislosti s pandémiou, keďže samotná skladba vznikla ešte pred ňou. Včera odpremiérovaný videoklip je jasným apelom za to, aby sa ľudia k planéte, zvieratám i sebe navzájom správali lepšie.

"Pesnička je o prebárajúcom sa vzťahu. A záleží na tom, čo má kto na srdci viac. Či vzťah milencov, priateľov alebo vzťah k ekológii. Na tú poslednú verziu sme mysleli, keď sme točili klip," hovorí autor hudby a textu Martin E. Kyšperský, ktorý sa spoločne s Janom Fuksom podieľal aj na natáčaní videoklipu.


Autori videoklipu pracovali so zábermi od organizácií Nesehnutí a Greenpeace, ktoré dokumentujú to najhoršie, čo ľudia robia prírode a zvieratám. Květy v ňom hrajú koncert v zavretom kine s prázdnymi sedačkami, kľúčovou postavou diania je ale herečka Elizaveta Maximová.

"Chceli sme mať vo videu niekoho, kto by bol svedok toho všetkého. Elizavetina tvár hypnotizuje kameru a diváka. Počas natáčania som jej hovoril rôzne veci, od príjemných po neznesiteľné. V zábere je vidieť jej úsmev aj autentická slza, ktorá sa jej zrazu objavila na tvári. Ak je možné videoklipom posunúť niekoho, aby sa správal k planéte lepšie, tak by som si prial takto na niekoho pôsobiť," dodáva Kyšperský.

Album Květy Květy, ktorý vyšiel 17. novembra, je predovšetkým intímna vzťahová doska. Pojednáva o túžbe a izolácii, ktorá začala dávno predtým než prišla pandémia koronavírusu. Prvý videoklip ku skladbe Robot kapela zverejnila ešte v októbri a paralelne s jeho uvedením vyšiel aj singel Do tmy, ktorý sa teraz konečne dočkal aj vizuálnej podoby. "Text nemusí vyznievať len negatívne. Nemať istotu niekedy môže byť aj dobrodružné. Piesne na novom albume sú aj o tom, ako sa snažím sa nebáť. A tiež o tom, že jediné, čo má váhu, sú medziľudské vzťahy," uzatvára Kyšperský.


Květy v nových skladbách aj po dvadsiatich rokoch stále pôsobia ako kapela, ktorá má energie aj nápadov na rozdávanie. Po vydaní albumu Spí vánoční pták (2017) si formácia vybrala oddychový čas a jej členovia sa pod hlavičkou YM realizovali v sólových žánrových projektoch. Elektropopový album Japonec Aleša Pilgra a country nahrávka Lorenzovi hoši Martina E. Kyšperského vyšli na konci roka 2018. Na jar minulého roka sólovú dosku Solárium v ​​žánri folktronica dokončil a pod vlastným menom vydal tiež Ondřej Kyas. Od roku 2019 Květy spoločne s Jakubom Kočičkom na bicie tvoria opäť kvarteto.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu Květy poskytol Zdeněk Neusar. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke www.kapelakvety.cz a na Facebooku.