Súdne pojednávanie s Darou Rolins v prípade nehody, pri ktorej v roku 2010 zomrel motocyklista, odročili na 14. marec. Speváčka sa na ňom však nezúčastní, pretože bude v tom čase s dcérou v zahraničí. Sudkyňa obvodného súdu pre Prahu 2 v stredu počas štyroch hodín vypočula obvinenú, vdovu po zosnulom mužovi, svedka nehody a dvoch súdnych znalcov.

Dara Rolins vo výpovedi uviedla, že v daný deň bola odpočinutá, nepila alkohol ani nepožila žiadne lieky. Cestu dobre poznala a šla rýchlosťou maximálne 40 kilometrov za hodinu. Jej dcéra bola smädná, tak jej pravou rukou podala pitie a ľavou držala volant. Vtom uvidela muža na motocykli. Okamžite stúpila na brzdu. Potom podľa jej slov skontrolovala dcéru a šla k zrazenému mužovi. Keď volala záchranku, bol ešte pri vedomí.

Po prestávke vypovedala vdova Olga Rotreklová. Popísala, ako jej polícia volala, že jej manžel je na operačnej sále a potom, že zomrel. Rolins ju vraj po nehode nekontaktovala. Až o tri dni neskôr ju navštívil právnik s listom, kde speváčka uvádzala, že je jej to veľmi ľúto. Potom sa už všetko dozvedela z novín. Spomenula aj to, ako jej ublížili správy o tom, že chce desať miliónov. "Dodnes sme sa o peniazoch nebavili," povedala a po výpovedi sa rozplakala.

Vypovedal aj cyklista Jan Veverka, ktorý miestom prechádzal v čase nehody. V prospech Rolins uviedol, že miesto je neprehľadné a že speváčka šla primeranou rýchlosťou. Podľa jeho slov bola obvinená z nehody nešťastná. V prospech Rolins hovoril aj súdny znalec Pavel Vinkler, podľa ktorého šiel Jindřich Rotrekl v protismere. Speváčka šla podľa neho rýchlosťou 39,4 kilometra za hodinu.

Po prestávke vypovedal znalec zo strany obžaloby Ivan Krejsa. Ten tvrdí, že Rolins mohla nehode zabrániť. "Otázka brzdenia je nepodstatná. Nešli oproti sebe dve autá. V prípadoch, ako je tento, ľudia uhýbajú. Videli sa najneskôr 1,2 sekundy pred stretom. Mohli sa vyhnúť," povedal. Názory znalcov sa rozchádzali v tom, v ktorom jazdnom pruhu sa nehoda stala.

"Mne je tejto situácie veľmi ľúto. Mrzí ma, kam až sa to po roku a pol dostalo a dnes to nebolo posledné pojednávanie, takže to pokračuje ďalej," uviedla Dara Rolins pre iDNES.cz pri odchode zo súdu. Stále tak nad ňou visí hrozba trestu odňatia slobody až na šesť rokov. "Už to, že sa s tým musím vyrovnať, je najväčší trest. So žiadnym iným trestom nepočítam," dodala.

Zdroj: SITA
Foto: SITA /Tomáš Benedikovič

Súvisiaci interpreti: Dara Rolins