Bratislavský klub Ateliér Babylon sa na budúci týždeň na jeden večer stane miestom nevšedného hudobného spojenia. 26. januára sa tam pretnú koncertné cesty dvoch výnimočných hudobných zoskupení od našich západných a severných susedov.

Z Českej republiky zavíta po dlhej dobe do nášho mesta akustické trio Michal Prokop - Luboš Andršt - Jan Hrubý. Ani jedného z jeho protagonistov nie je potrebné podrobnejšie predstavovať, každý z nich je už niekoľko desaťročí zárukou toho najvyššieho hudobného majstrovstva.

Michal Prokop, ktorý minulý rok oslávil sedemdesiatku, stále aktívne koncertuje so svojou skupinou Framus 5 a príležitostne aj v triu s geniálnym a nadžánrovým gitaristom Lubošom Andrštom a skvelým a nenapodobiteľným hráčom na elektrifikované husle Janom Hrubým. Trio vzniklo v roku 1987 a jeho repertoár tvoria jednak unplugged verzie Prokopových starších i novších piesní, rovnako ako klasické bluesové štandardy, ktoré potešia každého milovníka dobrej, poctivej hudby.

Tak ako Michal Prokop, aj Luboš Andršt účinkuje vo viacerých zoskupeniach. V posledných rokoch je dvorným gitaristom Framus 5, pravidelne koncertuje so svojím Luboš Andršt Blues Bandom a Luboš Andršt Group, príležitostne v obnovenom Energite. Venuje sa viacerým hudobným žánrom, je všestranným hráčom, pohybuje sa rovnako dobre v bluesovom žánri, ako aj vo svete jazzu či rocku. Všetky tieto vplyvy sa ozývajú aj v jeho hre v akustickom triu.

Tretím do hry je ojedinelý zjav a skvelý huslista Honza Hrubý. Dlhé roky hrával v Etc... Vladimíra Mišíka, neskôr v Blues Bande L. Andršta až sa stal členom Framus 5. Koncertuje však aj so svojím vlastným hudobným zoskupením Kukulín (venuje sa keltskej hudbe, jeho tvorba je výrazne ovplyvnená dielami J. R. R. Tolkiena), či v jednej zo zostáv legendárneho Čundrgrundu (ČDG) alebo Dobrej úrody Vladimíra Mertu. Svojou nezameniteľnou hrou sa podieľal na mnohých legendárnych albumoch československého a českého bigbítu i rocku.



Druhým účinkujúcim bude formácia Voo Voo, ktorá je jazz-rockovou legendou v Poľsku. Rovnako ako českí hudobníci, aj ich poľskí kolegovia sa na hudobnej scéne pohybujú už viac ako tri desaťročia. Skupina vznikla v roku 1985 a doma na poľskej scéne patrí ku kultovým kapelám. Počas svojej viac ako tridsaťročnej histórie prešla formáciami mnohými personálnymi zmenami, spojujúcim článkom rôznych zostáv a období zostáva hlavná kreatívna osobnosť Wojciech Waglewski, ktorý je pre Poliakov tým, čím je pre slovenskú scénu Dežo Ursiny.

Spevák a gitarista je autorom väčšiny textov aj hudby na viac ako dvoch desiatkach doteraz vydaných albumov Voo Voo. Jeho tvorbu nie je ľahké charakterizovať, spájajú sa v nej prvky blues, jazzu a rocku, ale aj vplyvy world music. Výsledkom je skutočne osobitá a originálna, prudko počúvateľná zmes. A rovnako, ako u prvého protagonistu tohto januárového koncertného večera, je zaručene poctivá a vychádzajúca z tých najúprimnejších blues-rockových sŕdc. Príďte pookriať a vypočuť si v jeden večer dve legendy a množstvo skvelej hudby.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie a fotografie pre Hudba.sk za organizátora koncertu poskytla PR manažérka Beáta Rožárová.