Zo spoluprác hudobníkov často vznikajú milostné vzťahy a rovnako bežné je aj to, že zdieľanie spoločných chvíľ prerastie do spoločnej tvorby. Jedným z aktuálnych príkladov z domácej scény je spolupráca Zdenky Prednej s Oskarom Rózsom. Nemenej zaujímavé je aj spojenie pesničkárky Martiny Javor a Mariána Slávku.

Svoj spoločný projekt Javor.ina predstavili prostredníctvom skladby Soľ za zlato, ktorú zverejnili na Youtube len pár dní po novom roku spolu s magickou fotografiou skorého ranného výhľadu z Veľkej Javoriny (Biele Karpaty) od Mariána Šicka. Martina Javor a Marián Slávka pieseň spoločne napísali aj naspievali, člen skupín Talent Transport a Longital tiež nahral bicie a klávesy. Svoj kreatívny vklad v skladbe, ktorej finálna podoba vznikla v trnavskom Štúdiu Pod Povrchom, majú aj gitarista Peter Bulík a producent Lukáš Duchovič.

Pre Martinu Javor je projekt zaujímavým posunom nielen kvôli zemitejšiemu a éterickejšiemu zvuku, ale aj vďaka slovenčine. Na svojom debute White Lies Covered Eyes z roku 2015 sa totiž prezentovala anglickými skladbami a spojením folkovej gitary s elektronikou. Teraz ponúka iný pohľad na svoju tvorbu. "Ako Martina Javor som vo veľa veciach iná, a pritom som to stále ja. Skladba Soľ za zlato je odrazom posledného roka, ktorý bol plný nádherných zmien, no aj únavnej rutiny. Vyjadruje najmä nachádzanie hĺbky pri zdanlivo rutinných a každodenných činnostiach," prezradila pre Hudba.sk.


Základnými členmi projektu sú Martina a Marián, účasť ďalších hudobníkov si podľa pesničkárky "vypýta" konkrétna pesnička. "Projekt Javor.ina vznikol veľmi spontánne v priebehu posledného roka a znova mi dovolil nadýchnuť sa v hudbe. Ide o voľný projekt, ktorý vyjadruje slobodu a nezávislosť, ktorá je pre mňa v hudbe dôležitá. Štýlovo je neohraničený, pristupujeme k nemu veľmi citlivo a veríme, že sa nám podarí dokončiť ďalšie skladby. Stálosť členov je závislá na pocite slobody, ktorý projekt ponúka," približuje Martina.

Fanúšikovia sa okrem spoločnej tvorby s Mariánom môžu tešiť aj na jej nové nahrávky s kapelou, na ktorých postupne pracuje a chcela by ich tento rok zverejniť. "Všetko však závisí od toho, ako budeme vedieť zladiť hudbu a naše nové povinnosti v súkromí," uviedla trochu tajomne v našej mailovej komunikácii len dva dni predtým, ako na Facebookovom profile Mariána Slávku pribudla fotografia z pôrodnice s ich čerstvo narodeným synčekom. Gratulujem a prajem mladej rodinke všetko dobré v súkromí aj v hudbe!

Autor: Patrik Marflák
Foto: archív Martiny Javor