Legendárny pesničkár Bob Dylan pokračuje v "nekončiacom" Never Ending Tour, ktoré odštartoval 7. júla 1988 v kalifornskom meste Concord. Po štyroch rokoch sa tak vracia na Slovensko, prvýkrát vystúpi v Košiciach. 72-ročný hudobník sa so svojou kapelou na konci júna predstaví v Steel Aréne.

Na hudobnej scéne sa pohybuje viac ako 50 rokov, vydal 35 štúdiových albumov a svojím skladateľským rukopisom navždy zmenil tvár rock'n'rollu. "Potvrdiť takú legendu, akou je Bob Dylan, je snom každého promotéra. Pracovať na jeho koncerte sme začali už minulý rok a sme radi, že sa predstaví práve v Košiciach. Pre fanúšikov hudby pôjde o jeden z najdôležitejších koncertov tohto roka," uviedol Michal Očovan z usporiadateľskej agentúry Vagaboond. Vstupenky na podujatie sa sú od dnes v predaji.


Bob Dylan sa narodil 24. mája 1941 v meste Duluth v štáte Minnesota. Prvú kapelu založil už na strednej škole. V roku 1962 vydal debutový eponymný album, pričom na konte má viac ako tridsať štúdiových nahrávok. Zatiaľ posledná s názvom Tempest vyšla predvlani v septembri. V roku 1988 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a v roku 1991 si prevzal Grammy za celoživotný prínos. Svojho jediného Oscara a jediný Zlatý glóbus dostal za pieseň Things Have Changed z filmu Skvelí chlapci (2000).

Americký dvojtýždenník Rolling Stone zaradil pieseň Like a Rolling Stone na prvé miesto rebríčka 500 najlepších skladieb všetkých čias. V zozname 500 najlepších albumov toho istého časopisu má desať svojich nahrávok, dva z nich v prvej desiatke. V roku 2011 ho tento prestížny americký magazín zaradil v zozname 100 najväčších umelcov všetkých čias na druhé miesto po The Beatles.

Bob Dylan Zdroj: AP Photo/Chris Pizzello

Rock'n'roll mu nestačil

Kým hudobne sa americký pesničkár pohybuje na poli bluesu, folku, rocku, ale aj jazzu, swingu, gospelu či rockabilly, jeho najväčšou zbraňou sú slová. "Rock'n'roll mi nikdy nestačil. Mal v sebe chytľavé frázy a provokatívne rytmy, ale tie skladby neboli seriózne ani nereflektovali skutočný život. Keď som začal s folkom, vedel som, že je to pravé, seriózne a skutočné. Tie piesne sú plné beznádeje, smútku, víťazstva, viery v niečo nadpozemské a majú hlbší zmysel," priznal v jednom rozhovore.

Zatiaľčo sa iní snažili o hity, Dylan skladal hymny, ktoré prijali celé generácie. Blowin' In The Wind, Masters Of War, Like A Rolling Stone, Knockin' On Heaven's Door, Lay Lady Lay, Mr. Tambourine, Just Like A Woman, All Along The Watchtower, Hurricane, Make You Feel My Love, I Shall Be Released, Tangled Up In Blue sú len niektoré z nich. Kuriozitou je, že takýto významný hudobný sviatok sa v Košiciach nekonal ani keď boli Európskym hlavným mestom kultúry.

TIP: VIDEO: V televíznych správach, seriáloch aj reklamách spievajú Boba Dylana


Informácie pre Hudba.sk poskytol Edo Kopček z usporiadateľskej agentúry Vagaboond.

Foto: William Claxton - Sony Music (titulná fotka), AP Photo/Chris Pizzello (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Bob Dylan