Fanúšikovia kvalitnej a originálnej nadžánrovej hudobnej produkcie sa môžu tešiť zo zaujímavého nového projektu na slovenskej scéne. Volá sa Thebenbound, je čisto inštrumentálny a spájajú sa v ňom vplyvy klasiky, progresívneho rocku ale aj slovenskej ľudovej hudby. Už čoskoro predstaví a pokrstí svoj debutový album.

"Prešli sme vestibulom estévéčky cez dlhú chodbu až do nahrávacej miestnosti. Chvíľu meškáme, ale tu sa čas zastavil. Hudobníci su roztrúsení vo veľkolepom priestore, ktorý dýcha atmosférou 70. rokov," opisujú stretnutie s Thebenbound filmári a kreatívci združení pod značkou HugeSpot, ktorí kapelu nakrúcali v štúdiu.

"Spoza krídla nás zdraví Juraj Čorba, za bicími Ľuboš Kukliš (známy najmä ako spevák skupiny Diego), na base hrá Peter Potúček a na husle špeciálny hosť Alan Vizváry. Thebenbound sa stretli v štúdiu, aby nahrali debutový album - deväť pôvodných inštrumentálnych kompozícií v hudobnej réžii Real Music House. Majú na to štyri dni a všetky skladby nahrávajú spolu, live. Aj pre nás je to výzva. Nezakopnúť, nerušiť, natočiť čo najviac a byť neviditeľný na jeden 'tejk'. Video, ktoré vznikne, má zachytiť atmosféru zo štúdia, takže sme súčasťou nahrávky."

Výsledkom je prvý oficiálny videoklip k podmanivej skladbe Empowering Solitude, ktorá sa dá rovnako dobre predstaviť v klasickej koncertnej sále, v hudobnom klube či vo filme.


Tvorba Thebenbound sa veľkým oblúkom vymyká strednému prúdu. Napriek tomu ide o prekvapujúco prístupnú a ľahko stráviteľnú záležitosť, ktorú môžu okrem fajnšmekrov oceniť aj bežní poslucháči. Zachováva jednoduchú, miestami až piesňovú kompozičnú formu a je skôr hudobne intuitívna, než programová. Zdrojom inšpirácie je klasika, progresívny rock sedemdesiatych rokov a tiež pôvodná ľudová melodika. Názov kapely je slovnou hračkou odkazujúcou na spätosť s Devínom, kde hudobníci tvoria a skúšajú.

Eponymný album Thebenbound bude predstavený verejnosti 7. marca v Štúdiu 12 (Divadelný ústav, Jakubovo nám. 12, Bratislava). Na koncerte vystúpia aj hostia, dvaja excelentní huslisti - Alan Vizváry, ktorý vedie svoj vlastný komorný orchester, a Milan Tedla, ktorý hrával s Warchalovcami a taktiež s Fermatou a Ursinym.

Ak si chcete ešte pred koncertom vypočuť viac, na Youtube kanáli HugeSpot sa dajú nájsť záznamy piesní z jedinečného letného koncertu pod holým nebom na Kalvárii v Banskej Štiavnici v roku 2013. Vyberáme z nich skladbu Late Summer Resonance.


Text: Hudba.sk (zdroj a foto: HugeSpot)