"Bratislava je pre nás veľmi špeciálne mesto, strávila som v ňom dosť veľa času, tam som spoznala jednu zo svojich životných lások," prezrádza Daga Gregorowicz zo skupiny Dagadana. Už o týždeň v pondelok odohrá v našom hlavnom meste výnimočný koncert, na ktorý s celou kapelou veľmi tešia.

Skupina Dagadana, ktorá vo svojej tvorbe kombinuje slovanský folklór s prvkami jazzu, elektroniky a world music, zahrá v pondelok 26. februára od 19:30 na Malej scéne STU. Originálne zoskupenie, ktoré v roku 2008 založili speváčky, skladateľky a hráčky na klávesové nástroje Daga GregorowiczDana Vynnytska, má za sebou množstvo domácich aj zahraničných úspechov a desať rokov existencie kapely oslávi okrem iného aj koncertom v Bratislave.


Slovanská melodika očarila aj Číňanov

Tri zo štyroch doteraz vydaných albumov kapely Dagadana boli nominované na poľskú národnú cenu Fryderyk v rôznych kategóriách, najčastejšie v kategórii "folk/muzyka świata" (folklór a world music), pričom debutový album Maleńka (2010), túto cenu aj získal. Album Meridian 68 (2016) sa umiestnil v celoročnom rebríčku World Music Charts Europe ako najúspešnejšia nahrávka z Poľska. Vizuálne i hudobne atraktívny album, na ktorom spolupracovali aj dvaja hudobníci z Číny, žal úspechy tiež v Ázii, kde skupina aj vystupovala.

Organizátori koncertu pripravili krátky rozhovor s Dagmarou "Dagou" Gregorowicz, ktorej sa opýtali, aké sú reakcie ázijského publika na ich hudbu. "Človek by si myslel, že to nebude fungovať, ale už po chvíli mäknú srdcia a nikdy som nevidela na našich koncertoch toľko ľudí plakať od dojatia," povedala Daga v telefonickom rozhovore.

"Pre mňa je to veľmi povzbudivé, lebo všetci tvrdia, že Číňania nie sú schopní len tak ľahko prejaviť svoje emócie a nám sa podarilo preniknúť cez ich škrupinu a dostať sa viac do hĺbky. Je to nezvyčajné, hlavne keď si uvedomíš, že nerozumejú ani slovo z toho, čo spievame. O to viac je to neobyčajné, keď zistíš, že rozumejú našej hudbe."


Naposledy vystúpila Dagadana v Bratislave v roku 2013 ešte ako trio. V poslednej dobe koncertuje kapela v štvorčlennej zostave, ktorú okrem Dagy a Dany tvoria Mikołaj Pospieszalski (kontrabas, basgitara, spev) a Bartosz Mikołaj Nazaruk (perkusie). Ich ostatný album Meridian 68 má tohto roku vyjsť v reedícii v Číne, ale aj v Nemecku.

"Pre nás to znamená šancu dostať sa k oveľa väčšiemu okruhu poslucháčov ako doteraz. Materiál z albumu hráme teraz na koncertoch trochu inakšie ako na začiatku, keďže sme s ním na turné už dva roky a vstupujú do toho nové emócie a nové skúsenosti. Tento rok oslavujeme desiate výročie vzniku kapely, čo znamená, že nás čaká veľmi intenzívne obdobie - budeme hrať rôzne špeciálne koncerty s veľkými orchestrami a mnohými špeciálnymi hosťami," hovorí Daga. Ako dodala, skupina plánuje tento rok nahrávať aj nový album pre deti.

Koncert poľsko-ukrajinskej skupiny Dagadana sa uskutoční vďaka partnerom podujatia, ktorými sú Poľský Inštitút, Culture.pl, Malá scéna STU a AMITY o.z. Lístky sú k dispozícií v sieti Predpredaj.sk.


Vstupenky:  Predpredaj.sk 

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Ľubica Zajacová Záborská z tímu World Music from Slovakia.