Po úspešnom uvedení remastrovanej reedície platne Provisorium (1973) prichádza občianske združenie Provisorium v spolupráci s vydavateľstvami Deadred a Starcastic a firmou Vinyl Lab s ďalším titulom. Modrý vrch vyšiel vo vydavateľstve Opus v roku 1981 a právom je považovaný za míľnik v tvorbe Deža Ursinyho.

Pôvodná nahrávka albumu Modrý vrch bola najprv zdigitalizovaná a následne remastrovaná v renomovanom nemeckom štúdiu Pauler Acoustic. Úpravy pôvodného obalu sa podobne ako pri reedícii Provisoria zhostil Samuel Pernecký, syn Jozefa Perneckého, autora obalov všetkých Ursinyho platní. Tak ako pri pôvodnej verzii, album sa bude otvárať ako kniha. Vnútri nájdete texty Ivana Štrpku.

"Platňa Modrý vrch (1981), ktorú Dežo Ursiny nahral s členmi kapely Burčiak, už len svojím názvom zaväzovala k veľkým výkonom. Počin nesklamal a pokračoval tam, kde zanechali svoje stopy Nové mapy ticha. Položiek na platni je celkom dosť, Ursiny a Štrpka ešte viac než v minulosti podriadili umelecké vyjadrovanie potrebám piesne. Piesňou v ich ponímaní myslíme kompaktnú, pomerne zapamätateľnú plochu hudby, kde sú experimenty prísne obmedzené na nevyhnutnú mieru. Zároveň platňa nezabúda na progresívne 70. roky a uzatvára hviezdnu kapitolu začatú Pevninou detstva," napísal o albume náš redaktor Marek Danko vo svojom seriáli o Ursinyho tvorbe.

Album vychádza v remastrovanej reedícii na ťažkom vinyle v limitovanom náklade tisíc kusov. Vydanie titulu z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia. Reedícia Modrého vrchu je zároveň ďalšou pripomienkou Ursinyho minuloročných nedožitých sedemdesiatych narodenín.

Prečítajte si: Narodeniny Deža Ursinyho prišli do vypredaného MMC osláviť všetky generácie

Súbežne s reedíciami Ursinyho vinylov vzniká webstránka DezoUrsiny.rocks, kde postupne pribúdajú zaujímavosti, fotky a videá súvisiace s Dežovou tvorbou. Jej prostredníctvom je možné objednať si LP Modrý vrch, Provisorium i niekoľko publikácií, napríklad nový spevník so 49 skladbami alebo Ursinyho literárny a súkromný zápisník. Album Modrý vrch si budete môcť zakúpiť aj vo všetkých dobrých obchodoch s hudbou.

Dežo Ursiny & Ivan Štrpka: Modrý vrch (tracklist):

A1 Cestujúci
A2 Lúka
A3 Obrázok hráča
A4 Modrý vrch I
A5 Pod hladinou

B1 Pristátie v marci
B2 Spomienka na drozda
B3 Modrý vrch II
B4 Nad riekou
B5 Útok z hlbokého rána
B6 Všetko vo vajci

Vypočujte si album na Deezeri:



Redakciu Hudba.sk informoval Marek Čulen z občianskeho združenia Provisorium.

Foto: Tomáš Písecký

Súvisiaci interpreti: Dežo Ursiny