Pre väčšinu slovenských kapiel koncertné cesty na východ končia v Prešove a Košiciach, alebo maximálne v Humennom či Michalovciach. Prešovská skupina Papyllon však v marci a apríli prekročí hranice a precestuje východ Európy. V pláne má totiž 18 koncertov v ukrajinských, ruských, estónskych, litovských a lotyšských kluboch.

Ich hudba s anglickými textami znie originálne a exportne, no na rozdiel od mnohých hudobných kolegov so svojimi ambíciami nemieria na západ, ale na opačnú stranu starého kontinentu. Kapela Papyllon na východoeurópske pódiá prinesie nový setlist pozostávajúci prevažne zo skladieb nachádzajúcich sa na eponymnom debutovom albume.

Ten znamená pre zostavu prvý vážny produkčný počin, ale aj celkovú zmenu vizuálu a pódiového prevedenia. Po hudobnej stránke na seba v albume narážajú veľkolepé rockovo ladené zvukové steny ale aj minimalistické party. Spolu s občasne industriálnym zvukom a jemnými trip-hopovými prvkami vytvára nahrávka, ktorú si kapela nahrala a zmastrovala sama, pestrú a jedinečnú zmes žánrov a zvuku.

Rozhovor: Papyllon: "Nechceme byť tá kapela, ktorou sme boli pred albumom"


Pôvodne štvorčlenná zostava, ktorú tvoria Bohuš Hajduch, Lukáš Lacko, Jakub PatorákRichard Rác vyráža na svoje doposiaľ najväčšie a najdlhšie turné posilnená o koncertného člena - gitaristu Juraja Šoltisa. Ide o snahu čo najvernejšie a najplnohodnotnejšie zahrať skladby z nového albumu, na ktorom sa okrem tradičných inštrumentálnych plôch nachádzajú aj perkusné nástroje či druhá gitara. Okrem Juraja ich na niekoľkotisíckilometrovej ceste bude sprevádzať aj audiovizuálna "crew" - fotograf Ryon a zvukár Michal Ľašovský.

"Na turné sa samozrejme tešíme, avšak pred toľkými koncertami, novým publikom a hlavne extrémne dlhou cestou máme značný rešpekt. Sedem ľudí spolu, tri týždne v dodávke, ktorú ešte nemáme a naprieč východnou Európou. Našu hudbu ale bude počuť mnoho ľudí za našimi hranicami, o čo nám vždy šlo, a práve takýmto spôsobom by sme chceli rozhodiť siete aj v zahraničí," dodáva kapela, ktorá považuje aspekt živého hrania za najdôležitejší pri komunikácii s publikom, a samozrejme aj pri získavaní nových fanúšikov.


Kapela Papyllon spolu funguje od roku 2010 a po Slovensku už stihla absolvovať viacero koncertných šnúr. Okrem iných sa predstavila aj na festivaloch Grape, či na českom Rock for People. Ich vystúpenia sú charakteristické predovšetkým nespútanou živou energiou a dravosťou, preto ak sa náhodou budete nachádzať v jednom z nasledujúcich miest, Papyllon by ste rozhodne nemali zmeškať. Prípadne si nenechajte ujsť ďalšie domáce koncerty, ktoré po tomto odvážnom výlete určite skôr či neskôr prídu.

20. 3. - (UA) Ternopil, Koza
21. 3. - (UA) Kyiv, Docker ABC
22. 3. - (UA) Yelets, Antimateria 
23. 3. - (RU) Rostov, Podzemka
24. 3. - (RU) Belorechinsk, Rock Bar 777
25. 3. - (RU) Stavropol, Realnie Kabany
27. 3. - (RU) Volgograd, Bar Druzya
28. 3. - (RU) Tambov, TBA
29. 3. - (RU) Saransk, Harat's Pub
30. 3. - (RU) Ulyanovsk, Harat's Pub
31. 3. - (RU) Samara, Harat's Pub
1. 4. - (RU) Kazan, Nora
3. 4. - (RU) Nizhniy Novgorod, Black Ho
4. 4. - (RU) Moscow, Svoboda
5. 4. - (RU) St. Petersburg, Fish Fabrique Nouvelle
6. 4. - (EE) Tallinn, Red Emperor Bar
7. 4. - (LV) Riga, Depo 
8. 4. - (LT) Alytus, Fenix bar

Autor: Matej Kráľ 
Foto: Ryon