Pred dvoma rokmi ohúrila festivalové publikum na Colours of Ostrava. Alice Merton medzitým vydala debutový album Mint, s ktorým prichádza do pražskej Retro Music Hall.

Kanadsko-nemecká skladateľka a speváčka Alice Merton patrí do súčasnej generácie umelkýň, ktorých hviezda raketovo rastie. Víťazka European Border Breakers Awards z roku 2018 navyše dokázala, čo sa umelcom žijúcim v Európe nedarí veľmi často: ovládla americký rebríček Billboard a zároveň európske hitparády.


"Nemám žiadne korene, ale môj život nebol nikdy na zemi," spieva v skladbe No Roots, hymne pre všetkých nomádov sveta, ktorí sa necítia nikde doma. Dokonale sa tak svojmu publiku predstavila. Narodila sa v Nemecku, žila v Kanade, Spojených štátoch amerických, Francúzsku a teraz sa, možno opäť len dočasne, usadila v Berlíne.

Študovala klasickú hudbu, ale absolvovala aj popovú akadémiu (Popakademie Baden-Württemberg) v Mannheime. Hudobne debutovala EP-čkom No Roots a ešte nevydané skladby z debutového albumu, ktorý bol vtedy len vo fáze príprav, predstavila pred dvomi rokmi aj Bratislave (reportáž). Tvorivú slobodu si napokon šikovne udržala vďaka založeniu vlastnej vydavateľskej značky Paper Plane Records, na ktorej v januári minulého roka vydala dlho očakávanú štúdiovku Mint.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Jiří Sedlák, PR manažér festivalu Colours of Ostrava. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.