Nový projekt slovenského hudobníka Radovana Tarišku s názvom Folklore to Jazz spája tradičný folklór s jazzom. Naživo ho fanúšikovia budú môcť vidieť už 9. apríla vo Veľkej koncertnej sále Slovenského rozhlasu, kde ako hostia vystúpia Peter Lipa, Dávid Hodek či Anna Maria Jopek.

Fúzia tradičného folklóru s jazzom nie je v našich končinách nič nevídané, no Tariškov nový projekt Folklore to Jazz má ambíciu priniesť niečo nové. Hudobník sa pokúsil spojiť zaujímavé osobnosti a ponúkol im kompozície, ktoré vychádzajú zo slovenských ľudových piesní, no sú aranžérsky posunuté nevšednými smermi a opierajú sa nielen o americký jazz, ale napríklad aj o živé latino.

Okrem popredného saxofonistu na pódiu vystúpia americký kontrabasista Essiet Okon Essiet, klavirista Benito Gonzales z Venezuely a bubeník Dávid Hodek. Zostavu vokálne obohatia spevák Peter Lipa a poľská jazzová speváčka Anna Maria Jopek.


Anna Maria Jopek síce pochádza z Poľska, no vďaka svojmu talentu a nekonvenčnému melancholickému hlasovému prejavu sa stala svetoznámou speváčkou. Svoj prelomový album Upojenie nahrala s Patom Methenym.

"Anna je originálna, jedinečná, iná. Je odhodlaná, je skromná, je otvorená. Je to skvelá muzikantka. Celý život nerobila nič iné, než že sa snažila vyberať tie najlepšie tóny," uviedol Metheny na margo speváčky. Jopek sa vo svojich sólových hudobných počinoch takisto orientuje na "pojazzované" ľudové skladby, vďaka čomu bola pre Tarišku jasnou voľbou.


Čerstvý sedemdesiatnik Peter Lipa je známy nielen ako promotér a dramaturg najväčšieho slovenského jazzového festivalu, ale aj ako výrazný jazzový spevák. Okrem jazzu má blízko aj k bluesu a swingu, funku i spirituálu. Rodák z Prešova začínal spevácku kariéru v kapele Struny - ansámbli zloženom zo študentov stavebnej fakulty a architektúry; svoj prvý sólový album nahral až v štyridsiatke. Od roku 1997 má vlastnú kapelu Peter Lipa Band.

Obdivuje spevákov ako Ray Charles, Al Jarreau, Joe Cocker či Bobby McFerrin a texty mu pravidelne píše Milan Lasica. Spolupracoval so Šebanom, Breinerom či Ursínym a tvrdí, že sa v speve zlepšoval vďaka tomu, že sa mohol inšpirovať a učiť od majstrov. Jeho ostatný album nesie názov Návšteva po rokoch (recenzia).
 
Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek, PR manažér podujatia.

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa, Radovan Tariška