Aktuálne festivalová sezóna už pomaly klope na dvere. Na návštevníkov festivalu Beseda u bigbítu v Tasově u Veselí nad Moravou čaká viac ako štyridsať interpretov na troch pódiách i niekoľko noviniek. Okrem toho najlepšieho z aktuálnej nezávislej česko-slovenskej scény, Poľska a Maďarska sa 5. a 6. augusta predstavia i hostia z Európy a zámoria.

Na tohtoročnej Besede u bigbítu zahrá americká speváčka Shilpa Ray, ktorá so svojou pesničkárskou tvorbou stojí na pomedzí niekoľkých žánrov. Očarila aj Nicka Cavea, ktorý ju pozval na svoje turné. Ďalším zahraničným menom je Go March, ktorí v českej premiére predstavia svoju podobu klubovej hudby.

Dlhodobou koncepciou festivalu je však mapovať českú a slovenskú scénu. Kostru programu teda tvorí to najlepšie z týchto krajín. Medzi prvými potvrdenými menami tak nechýbajú etablovaní Please The Trees, Květy, Longital, Kittchen, solitéri B4, ale hlavne celý rad mladých začínajúcich skupín. V Tasove tak zaznie hudba Dalekko, Ghost of You, Atreye gitaroví Donnie Darko a Audio Ataché, rock'n'rolloví Frank Bigsby & His Satanic Majesty. Slovenskú scénu zastúpia Fresh Out Of The Bus a elektronický projekt Bulp.


Novinkou aktuálneho ročníka je partnerstvo festivalu s talentovou súťažou Startér Rádia Wave. "Užšie prepojenie Besedy u bigbítu a talentovej súťaže Startér považujeme, vzhľadom na celkovú koncepciu nášho festivalu, za prirodzený posun. Primárne chceme podporovať mladých začínajúcich umelcov a teší nás, že Rádio Wave si pre prezentáciu toho zaujímavého zo Startéru vybralo práve náš festival," vyjadril sa k novinke v dramaturgii riaditeľ festivalu Tomáš Ševčík.

Vďaka mnohoročnej dôvere MEdzinárodného Visegrádskeho fondu sa stala Beseda u Bigbítu v posledných rokoch dôležitým miestom pre konfrontáciu nielen česko-slovenskej hudby, ale tiež Maďarska a Poľska. Na túto tradíciu chcú organizátori nadviazať aj tento rok.
Z Maďarska sa tak predstavia gitaroví Makrohang a jazzoví The Best Bad Trip, z Poľska pricestuje speváčka Cosovel. V sprievodnom programe nebudem chýbať ani Súťaž regionálnych pesničkárov a Apollónova návšteva. Práve druhá spomenutá by sa mala dočkať programového rozšírenia.

Z aktuálne potvrdených mien sa v Tasove predstaví napríklad divadelní experimentátori Radio Ivo alebo dvojica brnianskych architektov Šárka Svobodová a Jaroslav Sedlák. V celkovom programe by sa na troch scénach malo predstaviť okolo štyridsať účinkujúcich.

 
Informácie a foto pre redakciu Hudba.sk poskytol za organizátorov festivalu Pavel Uretšlégr.

Súvisiaci interpreti: Fresh Out of The Bus, Please The Trees