Britská speváčka a raperka srílanského pôvodu M.I.A. predstavila dve nové skladby s názvom MIA OLA a Foreign Friend, ktoré zverejnila v ucelenej nahrávke na portáli Soundcloud. Interpretka prostredníctvom skladby reaguje na situáciu s imigráciou v USA.

V novinke okrem iného rapuje aj o tajnom prechádzaní americko-mexickej hranice. V OLA hudobníčka použila prvky z piesne The Circle of Life (u nás známa pod názvom Kolobeh života, pozn. SITA) z animovaného muzikálu Leví kráľ (1994) od spoločnosti Disney, pričom krátko po jej zverejnení napísala na sociálnej sieti Twitter, aby si ju fanúšikovia stiahli predtým, než ju zakážu. 

   
Vlani sa raperka venovala téme migračnej krízy v skladbe Borders, ku ktorej nakrútila kontroverzný videoklip


M.I.A., vlastným menom Mathangi "Maya" Arulpragasam, vydala debutový album Arular v roku 2005. Z druhej štúdiovky Kala (2007) pochádza jej komerčne najúspešnejšia pieseň Paper Planes. V roku 2009 ju vďaka skladbe O...Saya z filmu Milionár z chatrče (2008) spolu s A. R. Rahmanom nominovali na Oscara v kategórii Najlepšia pôvodná pieseň.

O rok neskôr vydala album Maya obsahujúci aj single Born Free a XXXO a v roku 2013 potom uviedla na trh štúdiovku Matangi so singlami ako Bad Girls či Double Bubble Trouble. Americký týždenník Time ju zaradil do stovky najvplyvnejších ľudí planéty. Slovenskí fanúšikovia a fanúšičky ju mohli vidieť a počuť v roku 2011 na festivale Bažant Pohoda v Trenčíne

Zdroj: SITA (EW.com, Pitchfork.com, archív)
Foto: AP Photo/Keystone/Laurent Gillieron

Súvisiaci interpreti: M.I.A.