Sovietsky nemý film v spojení s drum&bassom či kultový Dracula v doprovode temnej elektronickej hudby. Blížiaci sa 26. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, ktorý sa v Bratislave začne už od 20. marca a potrvá do 26. marca, ponúkne aj špeciálne projekcie so živým hudobným doprovodom.

Kino Mladosť obsadí už 23. marca Dracula v spojení s dark ambientom. Diváci si budú môžu užiť slávnu nemú adaptáciu románu Brama Stokera Upír Nosferatu režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua, doplnenú o hudobný sprievod jihlavského hudobného dua Tábor Radosti. Ich identitu pozná málokto, keďže vystupujú v maskách a pod pseudonymom. Spojenie ich temnej a pomalej elektronickej hudby s kultovým filmom a unikátnou projekciou sa odohrá exkluzívne iba počas Febiofestu.

Prienik medzi filmovou klasikou a elektronikou 

Najvychytenejšia slovenská drum&bassová dídžejka B-Complex si do svojich rúk zas zoberie doprovod ku klasickému sovietskemu nemému filmu Sergeja M. Ejzenštejna Desať dní, ktoré otriasli svetom. Legendárna ruská snímka, ktorá spracúva udalosti boľševickej revolúcie v roku 1917, doplnená o špeciálny hudobný set, ktorý ešte nikdy neodznel, zaznie počas Febiofestu 24. marca v Café Berlinka SNG.

"Je to špecifické hranie a je jasné, že synchrónnosť pri dídžejingu je nereálne dosiahnuť, takže sa budem snažiť film podporiť atmosférou, a nájsť prienik medzi klasickým filmom a súčasnou elektronickou hudbou," hovorí o tejto zaujímavej výzve Matia Lenická alias B-Complex.


Na záver Febiofestu, 26. marca, je pre festivalových návštevníkov pripravené v A4 – Priestore súčasnej kultúry ešte jedno jedinečné audiovizuálne predstavenie so živým zvukovým sprievodom. Dielo Taran autorskej trojice Týmal, Rouš a Šmitmajer zavíta do Bratislavy hneď po svetovej premiére na prestížnom festivale v Rotterdame.

Dňa 8. septembra 1914 sa na oblohe nad ukrajinskou Žovkvou odohral historicky prvý vzdušný taran - bojový manéver, pri ktorom pilot zámerne navedie svoje lietadlo na nepriateľský stroj, aby ho zničil. Rus Piotr Nesterov, priekopník leteckej akrobacie, tak za cenu vlastného života zmietol z oblohy rakúske lietadlo, ktoré pilotoval František Malina - ten sa tak stal vôbec prvým českým letcom zabitým vo vzdušnom súboji.

Filmové vystúpenie Taran pomocou experimentálnej techniky živej animácie rekonštruuje tento incident, a zároveň zobrazuje premenu aviatiky, vznešenej disciplíny a symbolu ľudského pokroku, na ničivú zbraň, ktorá zmenila podobu vojenstva.

Medzi sprievodné podujatia Febiofestu patrí aj diskusia s názvom Hudba 2018: TheFinalCut, ktorá sa uskutoční 22. marca o 19:00 v A4. Traja českí hudobní publicisti - Pavel Klusák, Aleš Stuchlý a Karel Veselý - sa pravidelne stretávali pätnásť rokov, aby ponúkli 3x subjektívnu bilanciu predchádzajúceho roka v hudbe. Stretnutia sa vždy konali v Prahe, Brne a Bratislave. Toto výročné stretnutie je však pre publicistické trio posledné. Dlhoročnú tradíciu zakončia diskusiou o novinkách, objavoch a mýtoch roka uplynulého roka v nezávislom pope, mainstreame aj experimentálnej hudbe. Súčasťou diskusie budú komentované projekcie a počúvanie nahrávok od umelcov ako Idles, Rosalía, IC3PEAK, Mitski, Chynna, Vince Staples, Young Senorino a mnoho ďalších. V Bratislave trojicu doplní hudobný redaktor mesačníka Kapitál, Andrej Kabal. 

Hlavným organizátorom MFFK Febiofest je Asociácia slovenských filmových klubov. Podrobný program festivalu nájdete na oficiálnom webe febiofest.sk.

Redakciu Hudba.sk informovala za organizátorov PR manažérka Febiofestu Zuzana Kizáková. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR/Febiofest

Súvisiaci interpreti: B-complex