Groovujúci psychedelický post-rock s poetickými textami a príchuťou ambientu mieri do slovenských a českých klubov. Kapela Ankramu považuje za svoju prednosť práve živé koncerty obohatené o experimentálnu improvizáciu prevedenú s jazzovým nadhľadom. Presvedčiť sa o tom môžete na jarných koncertoch, na ktorých predstavia svoje aktuálne EP.

Päťskladbová štúdiovka s názvom Si teraz skôr ako zem je prepracovanou nahrávkou plnou piesňových a inštrumentálnych prúdov, štruktúr a vrstiev, sprevádzaných precíteným spevom, ktorý sa nesnaží sa dominovať nad nástrojmi. Opojnosť a psychedelický zvuk dokresľuje dychová sekcia, ktorá sa v rôznej intenzite tiahne celým albumom.

Piesne Ankramu očaria rozhľadeného poslucháča svojou šírkou, citom a hutnosťou. Svojrázny album zaujal aj recenzentov predovšetkým v Českej republike. "V nadväznosti na slovenskú rockovú tradíciu sa môže poslucháčovi letmo vybaviť tvorba Deža Ursinyho, produkčne a aranžérsky sa tu ale nachádzame v kontexte súčasnom," opisuje dojem z albumu Jan Faix z časopisu His voice.


Formáciu Ankramu tvoria spevák a autor textov Michal Kramár, bubeník Jozef Krupa (Stroon), basgitarista Lukáš Mutňanský (Katarzia, Fallgrapp), gitarista Michal Matejka (Cluster ensemble) a klavirista Vojtěch Procházka (Vertigo).     

Piesne z nahrávky Si teraz skôr ako zem zatiaľ Ankramu predstavili iba na bratislavskom krste v decembri minulého roka. Možnosť ponoriť sa do prúdu ich magického art-rocku naživo však prinesú aj tento rok, hneď na niekoľkých miestach. Jarné časť turné s piatimi zastávkami odštartovala v pondelok 18. marca v Prahe na spoločnom koncerte s kapelou Tryptych. Po marcových koncertoch sa kapela predstaví aj na letných festivaloch a na jeseň plánuje navštíviť kluby v ďalších slovenských a českých mestách.    

Aktuálny zoznam koncertov Ankramu:

22. 3. - Košice, Tabačka
23. 3. - Bardejov, Bašta
28. 3. - Banská Štiavnica, Eleuzína
30. 3. - Brezno, Bombura  
14. 6. - Bratislava, Bratislavský knižný festival / BRaK 2019
17. 8. - Bytča, Hviezdne noci 2019  


Pozrite si minidokument o nahrávke Si teraz skôr ako zem:


Redakciu Hudba.sk informovala za kapelu PR manažérka Zuzana Mráziková. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Martina Hajachová