Česká skupina Visací zámek vydáva po piatich rokoch nový štúdiový album Anarchie a totál chaos. Novinka je podľa slov samotných autorov "pekne ostrá", ako to aj samotný názov označuje. Album je ostrý nielen zvukovo, ale aj textovo. Zároveň je však na nahrávke aj veľa srandy.

Do skladania sa zapojili všetci Visáči, takže album je veľmi pestrý. Skupinové poňatie punku bolo vždy dosť široké, ale žiadny pop alebo elektroniku poslucháč počuť nebude. Iba hrubý gitarový punk´n´roll. Nové skladby sa začali rodiť už pred tromi rokmi. "Z prvého sústredenia sme vyťažili piesne ako Pičus, Tam-tam, Vegetarián alebo Pípa. Tieto veci hráme už dlhšiu dobu na koncertoch. Ale niektoré songy sme naskúšali až počas nahrávania, a to budú úplné novinky," upresňuje dvorný textár a spevák Honza Haubert. Ide napríklad o piesne Na úřadě, Zlověstně palmy šumí a hlavne Polednice. "Zvlášť z nej mám veľkú radosť. Nečakal som, že sa do trojminútovej kompozície podarí vtesnať baladu z mojej milovanej Kytice. A ono to išlo ako po masle," dodáva. Album vychádza digitálne, na CD aj v limitovanej, signovanej edícii na LP.

Tvorba Visacího zámku prekročila už aj hranice. Skupina sa totiž stala patrónom Expedície Tatra okolo sveta 2, ktorá nadväzuje na legendárnu cestu tatrovky v rokoch 1987-1990. Počas troch rokov navštívia jej nasledovníci niekoľko desiatok krajín. "Po celej trase povezieme dobré meno Česka a Slovenska do sveta. Chceme šíriť okrem iného aj českú kultúru a keďže sme pri stavbe TKS2 počúvali Visací zámek, povedali sme si, že obe legendy spojíme," vysvetľuje Marek Havlíček z expedície. "Pred piatimi rokmi sme vyhlásili Punkový království a sme šťastní, že sa vďaka tejto expedícii podarí rozšíriť jeho slávu do celého sveta," prehlásil Punkový kráľ Honza Haubert a expedíciu požehnal: "Prajeme veľa dobrodružstva a punk vás sprevádzaj."

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová. Text správy sme upravili.

Foto: Ondřej Soukup

Súvisiaci interpreti: Visací Zámek