Vydavateľstvo Weltschmerzen vydáva ako svoj ôsmy release druhý album košického dua BIOS s názvom Powers of Ten. Projekt výtvarníka Borisa Sirku a grafika Jozefa Tušana je poslucháčom experimentálnej hudby na Slovensku dobre známy vďaka intenzívnym, ohlučujúcim a hypnotickým koncertom s presahmi dronu, hustých beatov a prepálených aj vzdialených gitarových plôch.

Nedávno projekt ▼ BIOS ▼ oslávil 10 rokov od svojho vzniku, čo dvojica spečatila vydaním druhého dlhohrajúceho albumu. Pri tvorbe novinky Powers of Ten vychádzali Boris Sirka a Jozef Tušan z novej zvukovej aj kompozičnej koncepcie. Zatiaľ čo v minulosti pozostávali ich koncerty a aj ich debutový album Fluorescent Minerals (2017, Exitab) prevažne z voľnejšej improvizácie, pri novej tvorbe sa rozhodli postúpiť o krok bližšie k predaranžovaným štruktúram a témam.

Ich hudba napriek tomu nestratila nič na svojej živelnosti, originalite, hravosti a prúdu, ktorý pohltí. Powers of Ten je albumom nečakane kinetickým. Mierne úzkostlivá, no súčasne i radostná verzia akéhosi moderného astrálneho dubu poslucháča nesie osobitým zvukovým vesmírom a ostáva v pohybe aj po tom, čo beaty odzneli. Názvy skladieb ako Final Boss Fight, Upgrade Your XP Adventurer! či Restore Your Health odkazujú na terminológiu počítačových hier, podobný je aj zvuk nahrávky, ktorá znie ako soundtrack k post-apokalyptickému RPGčku. Takému, ktoré by ste si po jej vypočutí chceli naozaj zahrať.

Z albumu bola už pred dvoma týždňami zverejnená otváracia skladba Hello Adventurer!, ktorá sa netypicky vyvíja od takmer tanečného pulzujúceho beatu k atmosférickému ambientu. Celá nahrávka, na ktorej je podobne prekvapivých a zvukovo intenzívnych momentov viac, oficiálne vychádza dnes, 19. marca. Dostupná je k vypočutiu a stiahnutiu na Bandcampe vydavateľstva Weltschmerzen, kde sa dá zároveň objednať v limitovanej edícii (100 ks) na vinyle. Nájdete ju aj na rôznych streamingových platformách.



Powers of Ten (ws008) je ôsmym albumom vydaným pod značkou slovenského romantického/experimentálneho vydavateľstva Weltschmerzen, zameraného na emočne vyhrotenú, ľudsky prepojenú a zvukovo vyhranenú súčasnú hudbu. Doposiaľ v ňom vyšli nahrávky projektov TittingurFokularWeltschmerzenDominik SuchyPenumbra VortexTante ElzeUjko.

Album Powers of Ten vznikol aj vďaka finančnej podpore mesta Košice.

Redakciu Hudba.sk za vydavateľstvo Weltschmerzen informoval Tomáš Prištiak. Správu sme upravili a doplnili. Novinky vydavateľstva môžete okrem Bandcampu sledovať aj na Facebooku a Instagrame.

Foto: Facebook.com/biosproject