Amfiteáter v Košiciach sa po zime chystá na novú sezónu. Po Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 2015, ktoré symbolicky otvoria brány hokejového mestečka, sa môžu priaznivci "amfiku" tešiť aj na hudobné výkony. V duchu dobrých československých tradícií ich 23. mája na spoločnom koncerte predvedú populárna česká skupina Chinaski a bratislavská kapela Korben Dallas.

Známe mená doplnia aj vychádzajúca česká hviezda Matěj Vávra a v úlohe predskokanov košickí hudobníci – informatici zo skupiny T Band. Dobrou správou pre nedočkavých je, že lístky na prvý koncert novej sezóny v amfiku sú už v predaji. Zatiaľ iba v Infocentre v Kasárňach/Kulturparku, ale s výhodnou cenou 8 eur pre tých, ktorí si ich kúpia do konca apríla. Od 1. do 20. mája budú stáť 9 eur, neskôr už 10 eur.

Jedna z najobľúbenejších českých kapiel Chinaski je na hudobnej scéne pojmom. V rokoch 2005 a 2007 muzikanti okolo Michala Malátného získali hudobnú cenu Anděl, udeľovanú na spôsob Grammy českou Akadémiou populárnej hudby. Vlani oslávili 20 rokov existencie a zo slávnostného ceremoniálu Český slavík 2014 si odniesli striebro. Bol to už ich jedenásty slávik v poradí. Členovia kapely označili minulý rok za najlepší v ich kariére. Na vavrínoch však nezaspali a vyrazili na jarné turné Rockfield 2015, ktoré má rovnaký názov ako ich zatiaľ posledný album. Na 90 percent už majú všetky koncerty vypredané.

Korben Dallas sa za pár rokov vypracovali z undergroundovej scény na jednu z najžiadanejších slovenských klubových a festivalových kapiel. Debutovým albumom Pekné cesty zaujali kritikov, výraznejšie sa presadili druhým albumom Karnevalová vrana. Na Radio_Head Awards 2014 získali ceny za najlepší album, singel (Otec) a najlepšiu koncertnú kapelu. V októbri 2014 skupina vydala tretí album Banská Bystrica.

Matěj Vávra je talentovaný mladý muž s charizmatickým hlasom, ktorý ako finalista česko-slovenskej verzie súťaže X-Factor 2014 vzal hudobnú kariéru do vlastných rúk. Komponuje hudbu, píše texty a na živých vystúpeniach ich prezentuje v originálnom prevedení s osobitým nezameniteľným spevom, looperom, gitarou, beatboxom a množstvom ďalších zvukov.

Košický "amfik" zažil svoj comeback v roku 2013, keď sa ho podarilo zrekonštruovať vďaka investíciám z projektu EHMK 2013. Obnovené Letné kino vtedy pritiahlo niekoľko tisíc návštevníkov. Podobne, už pod strechou K13 – Košické kultúrne centrá, to bolo aj vlani. Amfiteáter s vyše 5-tisíc miestami na sedenie sa podľa dramaturga K13 Daniela Franka chystá od júla pod holým nebom opäť ponúknuť bohatú nádielku filmov a koncert rockových kapiel pod názvom Amfik rock show.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytli K13- Košické kultúrne centrá. 

Súvisiaci interpreti: Chinaski, Korben Dallas